Zavřít reklamu

iphone-camera-iconStalo se vám někdy, že jste byli na koncertě a člověk před vámi celou dobu držel ruce nad hlavou, v nich svíral svůj mobil nebo tablet, a v podstatě vám po celou dobu koncertu bránil ve výhledu? Určitě se vás najde hodně, kteří tuto zkušenosti mají. Apple si v roce 2011 řekl, že se to pokusí změnit. Nebo mu jsou koncerty ukradené a chce jen zabránit natáčení tam, kde to je shůry nakázáno, že se tam natáčet nesmí. Vyberte si verzi která vám sedí víc, důležité však je, že se tato možnost může pomalu stát realitou.

Konspirační teorie stranou, Apple se v roce 2011 rozhodl, že bude bojovat s neduhem, kterým nahrávání na koncertech zcela jistě je. Zdá se to jako poměrně komplikovaný zásah, ale udávané řešení Applu je ve své podstatě velmi prosté. K úspěšnému blokování nahrávání je potřeba jen několik infračervených emitorů a pár řádků toho správného kódu.

ir

V patentu Apple uvádí, že k tomu aby takovéto blokování bylo možné, je potřeba umístění několika zdrojů, které budou vysílat speciální infračervený paprsek, který v sobě ponese deaktivační zprávu, která následně zablokuje jakékoliv nahrávací funkce iPhonu. V praxi se tedy nad pódiem bude nacházet několik krabiček, které vašemu telefonu zakáži jakkoliv a cokoliv natáčet. Samozřejmě se jedná o dočasný zásah. Takto to celé působí poměrně negativně a jednomu už se v hlavě roztáčí kolo konspiračních teorií… Tato technologie má ovšem i své pozitivní stránky.

screen-shot-2016-06-28-at-14-04-22

Jak Apple uvádí v textu patentu dále, podobný princip by mohl být velmi užitečný například v muzeích nebo na výstavách. Jakmile by se uživatel přiblížil k nějaké expozici, za pomocí IR záření by telefon přijal informaci, kterou by po sléze mohl zobrazit na displeji. Ať už se jedná o nějaké detaily ohledně daného díla, nebo další podobné informace. V přelidněných muzeích se velmi často stává, že se návštěvník k informačnímu panelu vůbec nedostane. Takto by ho měl každý na dosah ruky. Celý patent se jeví jako poměrně zajímavý, ovšem je na něm velmi znát jeho stáří. Infračervené technologie dnes již tolik nefrčí, a to co patent popisuje zvládne takový iBeacon levou zadní a to bez IR technologií. Je ale dost dobře možné, že se jedná o takový typ patentu, který si společnost vymyslí, pak ho založí do šuplíku, ale nedej bože, pokud by chtěl někdo cizí něco podobného používat.

iPhone-camera-at-a-rock-concert

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.