Zavřít reklamu

steve-jobsMuž, který inspiroval Steva Jobse k přidání více typografických fontů do Macu, Trapistický mnich a kaligrafista Reverend, Robert Palladino, zemřel koncem minulého měsíce ve věku 83 let. Palladino učil kaligrafii na Reedské Univerzitě v Portlandu. Přednášek se účastnil i Steve Jobs, než ze školy odešel. Včera Washington Post publikoval retrospektivní vývoj Palladinova umění, setkání obou mužů a pokračující vliv Palladinovy kaligrafie na estetickou vizi Steva Jobse.

Palladinova cesta kreativity začala v roce 1950, kdy nastoupil do kláštera v Novém Mexiku ve věku 17 let. Písař v klášteře si všiml Palladinova elegantního rukopisu a v oboru dekorativního písma ho učil v průběhu pěti let. Nakonec Palladino opustil Nové Mexiko a přestěhoval se do Lafayette v Oregonu, kde jeho umění upoutalo pozornost Lloyda Reynoldse, odborného kaligrafistu a tvůrce kaligrafického programu na Reedské Univerzitě.

Steve Jobs se zapsal na Univerzitu v roce 1972, ale školu opustil po prvním semestru. Nicméně budoucí spoluzakladatel Applu často navštěvoval kampus a Palladinova práce upoutala jeho pozornost. Jobs líčil jeho uznání za rukopisné umění v jeho zahajovacím projevu na Stanfordu v roce 2005.

“V celém areálu školy každý plakát, každý štítek na každém šuplíku, byl krásně ručně napsaný. Protože jsem školu opustil, nemusel jsem brát normální hodiny, tak jsem se rozhodl, že se zapíšu na hodinu kaligrafie, abych se dozvěděl, jak se to dělá. Naučil jsem se o písmech Serif a Sans Serif, o různě velkých mezerách mezi různými kombinacemi písmen a o tom, co dělá skvělou typografii skvělou. Bylo to krásné, historické, umělecké takovým způsobem, že to věda nemůže zachytit a to mě fascinovalo. Nikdy mě nenapadlo, že tohle někdy využiji v reálném životě. Ale o 10 let později, kdy jsme navrhovali první Macintosh, se to ke mně všechno vrátilo. A my to navrhli do Macu. Jednalo se o první počítač s krásnou typografií. Kdybych si nezapsal kurz kaligrafie, Mac by nikdy neměl tolik písem a úměrně rozložené fonty.”

“Vrátil se a konzultovali jsme o řeckých písmenech pro typ fontu. Nevím, jestli někdy použil má řecká písmena, nebo je použil jako startovní bod, ale měli jsme dobré časy. Vzdělával mě v tom, co je to počítač, ale já neměl sebemenší tušení, o čem to mluví,” řekl Palladino.

Palladino učil až do roku 1984 předtím, než odešel do důchodu se svou manželkou na 20 akrovou farmu, kde chovali ovce. V roce 1995 se stal katolickým knězem, ale pracoval jako profesionální kaligrafista až do své smrti 26. února.

Robert Palladino
Robert Palladino
Steve-Jobs-Macintosh-typography

*Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.