Zavřít reklamu

Think different steve jobs apple logo iconSteward Brand, zakladatel Whole Earth Catalog, který se nedávno ukázal na jedné události v San Francisku s názvem „Zpátky do 60. let: Oslava 50. výročí,“ se v rozhovoru vyjádřil k jeho vztahu ke Stevu Jobsovi a o jeho nevšedním životě. Brand také zavzpomínal na na to, jak si Steve užíval tripů na LSD a jak, přesto že Steve byl „mistr vesmíru,“ to by také totální hipízák.

Brand bude známý každému, kdo četl slavnou biografii o životě Steva Jobse od Waltera Isaacsona, která byla vydaná v roce 2011. Je to muž, který dal základ kulturní revoluci v Silicon valley, která nakonec vedla až k vydání prvního osobního počítače. Brand byl jedním z hlavních vlivů na Stevův pestrý život.

Během svého projevu na Stanfordu v roce 2005 se Jobs zmínil o Brandově Whole Earth Catalog. Mluvil o něm s velkým respektem, dokonce i zmínil, že tato publikace byla jednou z mnoha biblí jeho generace. Podle Jobse byl zmíněný magazín takovým Googlem ve fyzické podobě. Hlavním heslem Brandovo magazínu bylo „Stay Hungry, Stay Foolish.“ Tímto heslem se Jobs řídil celý svůj život.

wholeearthcatalog-960x1236

Brand byl také kameramanem a asistentem při natáčení Douglasovo Engelbartovo slavného „Mother of All Demos,“ což je video, ve kterém se vůbec poprvé světu ukazuje, co to je hypertext, email anebo myš. V rozhovoru pro KQED byla Brandovi položena otázka, jaký má názor na fakt, že se spousta biografií o Jobsovi zaměřovala na důležitou část jeho života, ve které byl Steve často na LSD a ve které došlo k „expanzi mysli.“ Tato etapa Stevovi poté hodně pomohla s jeho nadcházejícími technologickými nápady. Brand odpověděl:

„Věci, které se dějí lidem, kteří jsou ve svých dvacátých letech, budou formativní, ať se děje co se děje. Pro hodně lidí je to cestování. Pracují v Peace Corps (dobrovolnická organizace vedená vládou Spojených států) a tím žijí. Jejich první úžasná práce dá základy tomu, čím se tito lidé stanou. Psychedelické drogy pro nás byly něčím novým, byly pro nás něčím unikátním. Byly opravdu silné, vedly nás k různým odhalením a k příležitostem. Možná více k příležitostem, než k odhalením. V každém případě byly rozhodně formativní, alespoň v případě Steva Jobse. Jobs v našich konverzacích vždy rád vzpomínal na jeho LSD tripy.“

V jiné části rozhovoru, který je opravdu parádní, Brad také řekl: „Jobs byl mistrem vesmíru, ale byl také hipízákem a všude, kde to šlo, chodil bos.“

Think Different Stve Jobs

*Zdroj: Cult of Mac, foto: Spatialagency 

Dnes nejčtenější

.