Zavřít reklamu

kabelVítáme vás u dalšího článku zaměřeném na špuntová sluchátka. V předešlé novince jste mohli zjistit, nač si dát pozor v případě nákupu nových sluchátek k vašemu telefonu, či jak vybrat jack se třemi nebo čtyřmi kroužky a jak dbát na kompatibilitu. Dnes se podíváme na kabely. I když se zdá, že délka a tvar kabelu jsou u malých sluchátek zanedbatelné, není to úplně pravda. I když jsou rozdíly mezi nimi téměř zanedbatelné, stále se najdou důvody, proč upřednostnit jeden kabel před druhým.

Téměř u každého připojení, ať už je to HDMI kabel do vaší televize nebo spojení rádia s reproduktory, v našem případě mobilu či mp3 přístroje se sluchátkami, známe dva druhy kabelů. Řeč je o tvz. okrouhlém kabelu a také o novějším plochém kabelu. Jaké výhody má jedna forma kabelu vůči druhé? Úplně nejzákladnější a nejvýznamnějí pozitivum plochého kabelu je, že se méně zamotávají, respektive se lépe rozmotávají. Kromě toho jsou taktéž mnohem flexibilnější.

Kruhový kabel má izolované vodiče ve svazku, které jsou obklopeny několika dalšími vrstvami z jiného materiálu. Pokud jste už někdy přestřihli nebo roztrhli sluchátka, mohli jste si všimnout malých kousků odstávajících vláken. Kabely jsou zabalené v polymeru a kvůli snížení zahřívání kabelu třením je přidána vrstva z textilního materiálu. Pak následuje další vrstva textilního obalu a nad tím je stínování z poctivé mědi. To vše je zabaleno v Polyvinylchloridovém obalu. Problém s touto konstrukcí je při použití vícero vrstev izolace, které mají zamezit zahřívání vznikající třením při opakovaném pohybu kabelu.

kabel

Tenký kabel je efektívnější, co se týká vaužívání izolačních materiálů. Nepotřebuje žádné pásky, který by snižovaly tření a proto se dokáže obejít jen se dvěma izolačními vrstvami. Čtyři izolované kabely jsou zabalené do „bundy“, která je většinou tvořená z gumového materiálu. U plochých kabelů je větší plocha pro daný objem a proto je tam lepší odvod tepla. Vodiče v plochých kabelech mají též pevnou geometrii a proto impendance, indukčnost, časové opoždění a útlum zůstanou stále konstantní. Stejně tak vodiče v kabelu mají stejné fyzikální a elektrické délky. To, spolu s faktem, že dielektrické rozměry zůstanou konstantní, znamená, že signál a časové opoždění budou stále minimální.

I když se zdá, že je plochý kabel kvalitnější, stále záleží na konkrétním výrobci, jak si dá na kabelu záležet. Většina výrobců má ve svém skladě sluchátka i s plochým i kruhovým kabelem. Velkou barevnou škálou se zaobírali i výrobci Vivanco u sluchátek HSESSVV, která mají plochý kabel a jsou určena především pro mobilní telefony. Elegantní styl zvolili u sluchátek Metalist Talk, které vás dostanou na první pohled dvoubarevným provedením plochého kabelu. O něco vyšší kategorii tvoří X-Treme Talk, které se vrací zpět ke kruhovému kabelu.

vivanco modre

V případě značky JBL začínáme v nižších cenových kategoriích s kruhovými sluchátky, avšak čím výš s cenou jdeme, tím častěji narážíme na plochý kabel. I tu najdeme typy sluchátek, které přímo srší různými druhy barev, a to v obou případech. JBL u svých výrobků s plochými kabely poskytují hlavně výhodu v tom, že se kabely nezamotávají, jinak si s tím hlavu nelámou.

Mezi další přední výrobce patří AKG, který však zůstává věrný okrouhlým kabelům. Každý si příjde na svou barvu v případě K323XS, ale pokud někdo touží po skutečně výjimečném zvuku, kterého dosáhne jen málo špuntových sluchátek, může slintat nad AKG K3003. V tomto případě můžete vidět dekorativně kruhový kabel, který dekorativně obalený látkou vytváří skutečně krásný dojem. Tato sluchátka ale určitě nepatří mezi nejlevnější a dopřát si je může jen skutečný labužník, který si rád vychutná hudu v nejlepší kvalitě.

akg k3003

U dekorativních kabelů ještě zůstaneme. Skutečně nádherný kabel, který je tvořený stříbrnou látkou, můžeme najít na YurbudsSignature Series ITX-1000. V ostatních případech mají kabely zbarvené podle mušle. Spíš než na kabel se Yorbuds soustředí na sluchátka pro sportovní aktivity.

Netřeba se teda nechat oklamat elegantním vzhledem a doplatit na kvalitu zvuku. Pokračování špuntového seriálu bude tvořit výběr mezi plastovými, kovovými a dřevěnými sluchátky. Dřevo bylo odjakživa používané jako dekrace, ale nemusí mít pozitivní vliv na kvalitu zvuku.

 

akg k323xs

Dnes nejčtenější

.