Zavřít reklamu

3,5mm jackV minulej časti sme sa venovali vášmu pohodliu. Priblížili sme vám výber slúchadiel z hľadiska druhu mušle. Teraz už viete, na ktoré faktory máte pozerať ak chcete slúchadla na počúvanie hudby, beh či cestovanie. To však nie je všetko čo potrebujete vedieť pre komfortné vychutnanie si hudby.

Pri výbere slúchadiel pre váš milovaný smartphone musíte dbať na správny výber jacku, ktorý dané slúchadla majú. Výrobcovia smartphonov chcú mať okrem tržieb na ich mobilných telefónoch zisk aj na slúchadlách a preto vymýšľajú rôzne spôsoby, ako spárovať slúchadla s ich výrobkom. Hoci na prvý pohľad vyzerajú všetky jacky na slúchadlách rovnako, pravda je trošku iná. Výrobcovia, ako Apple či Samsung, používajú „svoj“ 3,5mm jack, ktorý je v skutočnosti o stotiny milimetra iný, ako štandardný 3,5 mm jack. To úplne stačí k miernej deformácii zvuku. Podobné riešenie, zákaznícky nie práve priateľské, bolo donedávna vidieť aj u Sony. Spotrebiteľom idú v ústrety špecialisti na príslušenstvo a špecialisti na produkciu slúchadiel, ktorí kladú dôraz na univerzálnosť a kvalitu a sú vítaným pomocníkom pre zákazníka, ako Vivanco, TnB, Yurbuds a AKG.

Okrem 3,5mm jacku, ktorý sa vyskytuje na prevažnej väčšine slúchadiel, môžeme tiež naraziť na 6,3mm jack. Ten sa vyskytuje na HiFi slúchadlách, takže pri špuntových slúchadlách sa toho báť nemusíte. Skôr stretnete jack veľkosti 2,5mm, avšak aj ten sa väčšinou používa na „ear hook headsetoch“. To sú najčastejšie slúchadla používané ako handsfree pri telefonovaní v aute či pre moderátorov v talkshow.

Sú jacky, ktoré majú viac konektorov a jacky s menej konektormi. Najviac ich majú iPhone slúchadla, aby dokázali využiť trojtlačidlový ovládač a mikrofón. Objavujú sa už aj Samsungy a iné značky telefónov, ktoré to vedia využiť. Android ma väčšinou iba jednotlačidlový ovládač. Samozrejme, dajú sa použiť aj slúchadla pre iPhone, ale ostatné dve tlačidlá nebudú fungovať. Na túto skutočnosť reagujú niektorí špecialisti na výrobu slúchadiel zvláštnymi modelmi (napr. Yurbuds rada Inspire 300)

Jack konektory

Výrobcovia smartphonov však nepoužívajú „svoj vlastný“ jack na každý ich výrobok, ale aj medzi samotnými mobilmi od jedného výrobcu je rozdiel v jackoch. Napríklad, použili sme slúchadla zo Samsung S5 na Samsung S2 Mini a mohli sme vidieť obrovské problémy v kompatibilite. Slúchadla majú zabudovaný štvorkrúžkový jack, čo znamená, že majú pridaný štvrtý krúžok s kontaktom na mikrofón a špeciálne funkcie na ovládači, ktorý je uložený na kábli. Samsung S2 Mini však túto možnosť nemá a kvôli tomu bol zvuk nekvalitný, ale hlavne nevyrovnaný. Ľavé slúchadlo hralo približne dva krát hlasnejšie ako pravé.

Výrobcovia slúchadiel sú pripravení vyriešiť aj tento problém. Pri kúpe slúchadiel s mikrofónom môžete na obale produktu vidieť nálepku alebo nápis „Univerzal“, v prípade iPhone „iPhone compactible“. Slúchadla s mikrofónom majú väčšinou zabudované na kábli tlačidla s ovládaním, napríklad na stíšenie hudby či prijatie hovoru.

Teraz už viete, ako vybrať správny jack pre váš mobilný telefón. Na ktoré prvky treba dať pozor a aké jacky vyhľadávať. To je na túto tému všetko. V najbližšom diele sa dozviete, aké výhody a nevýhody má plochý a okrúhly kábel, ktorý sa viac zamotáva a ktorý je lepší z hľadiska kvality prenosu hudby od jacku až do vašich uší.

 

Dnes nejčtenější

.