Zavřít reklamu

MacBook
Apple dnes představil největší novinku v portfoliu počítačů Mac, kterou je nový MacBook. Dlouho spekulovaný a všemi stranami očekávaný počítač je skutečně revoluční ve všech směrech. Je jedno zda se podíváte na jeho design, technologie, baterie, hardware nebo cokoli co vás jen napadne, nic z toho není konvenční a nic z toho doposud Apple nevyráběl. Pojďme se proto na tuto novinku podívat co nejpodrobněji to jde, tedy alespoň co nejpodrobněji to jde před tím, než vám přineseme recenzi tohoto stroje. Vzhledem k tomu, že toho novinka nabízí skutečně hodně, pohodlně se usaďte a pusťte se do čtení.

Design – první revoluce
Design počítače je pochopitelně unibody, tak jak jsme zvyklí u ostatních strojů z dílny Applu, to je však to poslední, co má s předchozími modely podobné. Tloušťka tohoto stroje je totiž pouhých 13,1mm, což je o 24% méně, než kolik měl doposud nejtenčí vyrobený počítač společnosti Apple MacBook Air 11″ s tloušťkou 17,3mm. Tloušťka je navíc měřena v nejtlustčí části počítače, tedy u zadního pantu, který je nově vyroben stejně jako celý počítač taktéž z hliníku, pričemž dosavadní počítače měly pant vždy z plastu. Celý počítač je dlouhý 19,65mm a široký 28,05mm. Neuvěřitelné nejsou jen rozměry, ale ruku v ruce s nimi jdoucí váha, která je pouhých 910 gramů.

Novince bohužel chybí legendární svítící jablíčko, o jehož svícení se stará u klasických počítačů podsvícení displeje. Bohužel tentokrát musel Apple sáhnout po zcela nové technologii výroby displeje, která neumožnila podsvítit tkaé zadní jablíčko, to je tedy nově vyrobeno z hliníku, který je však leštěný a tak si loga všimnete, ovšem pouze ve dne. Víko displeje nabízí uvnitř 12″ displej, což je také jediná varianta, ve které se MacBook prodává, jinou volbu velikosti displeje, než 12″ Retina display nemáte.

Boční strany počítače tentokrát „hýzdí“ jen dva porty, na levé straně je to USB 3 Type-C a na pravé straně je to pak 3,5mm Jack konektor pro připojení sluchátek. Na pravé straně pak nalezneme taktéž dva miniaturní otvory, ve kterých se nachází duální mikrofony. USB 3 Type-C slouží pro nabíjení počítače, přenos video, audio signálu a stejně tak i dat, o tom se však více dočtete níže v tomto článku. Důležité je taktéž uvést, že novinka bude k dispozici ve třech barvách, tedy v barvách Space Gray, Gold a Silver, ve kterých se v současné době již nabízí iPady a iPhony. Mezi novinky spadající do designu pak patří také zcela nová klávesnice a nový touchpad.

MacBook 2015
Touchpad bez klikání
S novým MacBookem přichází také zcela nový trackpad, který se pravděpodobně v budoucnu ukáže ve všech přenosných počítačích společnosti Apple. Novinka nabízí takzvaný Force Touch trackpad, který reaguje na sílu vašeho dotyku a to kdekoli se jej dotknete. Nový trackpad již neumožňuje klikání, místo toho však pozná, kdy zatlačíte a kdy jej pouze jemně stlačíte. Nově se také dočkáme takzvaného haptického motoru, který umožní zpětnou vazbu mezi vámi a počítačem tím, že trackpad zareaguje na váš dotyk vibrací. Nemusíte se obávat, vše lze nastavit a tak vibrace může váš prst ohromit při každém dotyku počítače nebo jen při silném stisku nebo například nikdy.

Síla se navíc může projevit například v momentě, kdy budete pomocí trackpadu psát nebo kreslit, podle toho jak moc zatlačíte, tak tlustou čáru počítač nakreslí. Pokud například zatlačíte velmi silně, dočkáte se nejen vibrace, ale také tlusté čáry při kreslení. Díky reakci pomocí vibrací tak ucítíte, jak moc na trackpad tlačíte a jak silnou čáru například malujete. Trackpad je nyní taktéž mnohem větší než dříve a umožňuje pohodlnější práci s počítačem stejně tak jako lepší využití pro designéry nebo ty, kteří si zkrátka chtějí něco namalovat.

MacBook Trackpak taptic

Klávesnice, na které jste ještě nepsali
U nového MacBooku s Retina displejem se setkáme také s úplně novou klávesnicí. Rozložení kláves zůstalo v stejné, jen se změnila velikost některých kláves oproti ostatním klávesám. Klávesa Esc je nyní širší a šipky pod klávesou Shift jsou nyní také větší. Kromě toho došlo také ke změně nápisu u ctrl na control.

Ovšem hlavní novinkou je, že klávesy jsou nyní mnohem blíže u sebe, aby se do tak malého těla vešly a také je celá klávesnice od kraje ke kraji. Především však musel Apple vymyslet novou technologii, aby mohl celý notebook zmenšit. To se mu povedlo, a tak u nové klávesnice nemají klávesy takový zdvih, jako tomu je u dosavadních MacBooků. Apple to však komentoval jako novou technologii, díky které se vám bude psát pohodlněji a přesněji.

MacBook keyboard

Displej se standardem Retina
Tím rozhodně nejzajímavějším je nový Retina displej. Apple do 12” uhlopříčky vměstnal rozlišení 2304×1440, což poněkud netradičně není 2x více, než tomu bylo vždy u Retina displejů, ale může za to fakt, že se změnila uhlopříčka displeje. Poměr stran je 16:10. Displej má samozřejmě LED podsvícení s IPS technologií. Celý displej je nyní orámován černým rámečkem, což na celková dojem ze sledování displeje působí rozhodně lépe, než stávající stříbrný rámeček u MacBooku Air. Ovšem černý rámeček není u Retina displeje nic nového, jelikož MacBooky Pro jím disponují také.

MacBook Retina

Hardwarová výbava
Nový MacBook nebude zaměřen na uživatele, kteří budou od svého počítače očekávat výkon. Díky přítomnosti nového procesoru Intel Core M o taktu až 1,3 Ghz, který se sám v případě nutnosti přetaktuje na frekvenci až 2,9 Ghz je z něho notebook spíše pro uživatele, kteří chtějí obsah konzumovat, nežli ho vytvářet. Ovšem samozřejmě i nějaká obyčejněší práce na novém ultratnekém MacBooku půjde zvládnout, ale plynulý střih videa od něho neočekávejte. V základní sestavě pak nabídne procesor o taktu pouze 1,1GHz s přetaktováním na 2,4GHz. Díky takto úsporným procesorům o nízkém taktu si mohl Apple dovolit zkonstruovat první ultrabook bez jakéhokoliv větráčku.

Dále bude základní sestavě nový počin Applu disponovat 8GB operační paměti RAM, což je pro konzumaci obsahu dostačující. Zajímavé je, že Apple u nového MacBooku vypustil nejmení velikost disku, kterou nabízí u dalších svých ultrabooků, a tak velikost SSD disku umístěného do PCIe začíná na 256GB, což se odrazilo i na samotné cenovce produktu. Samozřejmě bude možné si ultrabook objednat i s diskem o větší velikosti a to konkrétně 512GB, více již nepůjde. O grafiku si postará integrovaný grafický čip umístěný v procesoru s označením Intel HD Graphics 5300 s podporou rozlišení až 3840×2160.

Apple MacBook

Co se týče další výbavy, pak nový MacBook nabídne Bluetooth 4.0 LE, Wi-Fi 802.11ac, což bude u novinky hlavní komunikace s okolím. Nový MacBook je totiž zaměřen především na bezdrátovou komunkaci pomocí Wi-Fi a Bluetooth. Co mnohé uživatele pravděpodobně nepotěší je zhoršení rozlišení přední kamery. Nyní MacBooky obsahují HD kameru o rozlišení 720p, nyní si Apple pohoršil a u novinky nabízí pouze kameru s rozlišením 480p. Další výbavou je samozřejmě dvojice reproduktorů, které jsou umístěny nad klávesnicí a dvojice mikrofonů umístěných na pravé straně vedle 3,5mm jack konektoru.

Jeden port ke všemu
Možná ta nejzásadnější změna a velká revoluce v počítačích od Applu. Nový MacBook si totiž vystačí pouze s jedním portem, do kterého bude možné připojit úplně všechno od nabíjecího kabelu až po klasické USB. Nabíjení a vše ostatní probíhá pomocí nového typu USB-C portu, který je oboustraný, stejně jako Lightning port u iPhonů a iPadů. Dále s touto novou generací USB jde rychle transferovat data, screenovat video pomocí HDMI a VGA a v neposlední řadě propojit Mini DisplayPort. K tomu však potřebujete samozřejmě redukci, která se prodává zvlášť. To všechno v malém a oboustraném kabelu, který je o dvě třetiny menší než klasické USB. Jde tedy o velkou změnu. Apple také zmínil, že se tohoto konektoru dočkáme v dalších zařízeních, bude tedy zajímavé sledovat, jestli se USB-C stane standardem pro veškeré produkty. A nebojte se, nový MacBook má na druhé straně 3,5mm jack port pro sluchátka, nemusíte tedy investovat do Bluetooth sluchátek (i když je na své stránce Apple přirozeně mohutně propaguje).

MacBook Apple 2015
Úplně nová generace baterií
Velkým otazníkem byla samozřejmě baterie, jelikož jde o opravdu neuvěřitelně tenký produkt, a tak všechny zajímalo, jak se s tímto problémem Tim Cook. a spol vypořádali. Apple ale potvrdil, že na baterii dlouho pracoval a dokázal z MacBooku získat co nejdelší výdrž, konkrétně jde o 9-hodinovou výdrž při neustálém prohlížení webu a o 10-hodinovou výdrž při sledování filmů z iTunes. Podle Applu jde zcela o nový a unikátní systém, který zatím nikdy nebyl v počítačích použit. Jedná se tedy o úplně novou generaci baterií, nejde o ty klasické obdelníkové. Firma z Cupertina totiž dokázala využít každý koutek těla MacBooku – kam to šlo, tam přišla baterie.

MacBook

Po těle MacBooku tedy najdeme několik baterií, které jsou schopny propojit se a komunikovat mezi sebou. Tímto způsobem bylo možné mít až o 35% větší baterii, než kdyby byla použitá pouze jedna klasická baterie, jako tomu bylo doposud. Apple využil každý milimetr, uvnitř nového MacBooku nenajdeme žádné nevyužité místo. Celá deska je tedy opravdu miniaturní a je obklopená bateriemi, které se postarají o dostačující výdrž.

MacBook 2015 baterie
Energeticky nejúspornější počítač na světě
Každá část MacBooku, od Retina displeje až po novou technologii baterií, byla optimalizována tak, aby byla co nejvíce úsporná a využívala co nejvíce svého potenciálu. Roční energetická konzumace tedy činí pouhých 10.10 kWh. Podle Applu toto zařízení také splňuje požadavky od EPA (Environmental Protection Agency), a tak si MacBook zasloužil kvalifikaci Energy Star 6.1. Dalším bonusem je to, že MacBook vyžaduje kratší frekvenci nabíjení, výsledkem je tak menší uhlíková stopa.

Jak je zvykem, tak i tento produkt je co nejšetrnější k přirodě a prostředí. Nový MacBook je bez mnohých toxinů, včetně berylia, BFR a PVC. Materiály jsou také vysoce zrecyklovatelné, jde hlavně o hliník či sklo. Tento 12-palcový pracant si tak vysloužil nejvyšší možné Gold hodnocení od EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool), které zkoumá vliv mezi materiálem a tím, kolik energie spotřebuje a jak je vše poskládané dohromady.

MacBook 2015 apple

Dnes nejčtenější

.