Zavřít reklamu

whatsappWhatsApp přichází na desktop. Vývojáři stojící za nejvíce populární textovací službou pro mobilní zařízení dnes představili webového klienta, pomocí kterého je možné odesílat zprávy, obrázky a zvukové nahrávky přímo z vašeho počítače s operačním systémem Windows i Mac OS X. Dnešní představení tak potvrdilo nedávné spekulace, které naznačovaly, že by měl být webový klient představen. Pro majitele iPhonu mám však smutnou zprávu. Webový klient WhatsApp prozatím nepodporuje iOS, to by se snad mělo v brzké době změnit.

S podporou pro iOS se samozřejmě počítá. Přesné datum vydání však nebylo specifikováno, doufejme tedy, že tak WhatsApp učiní co nejdříve. WhatApp webový klient je však podporován všemi dosavadními nejvíce rozšířenými mobilními systémy, mezi které patří Android, Windows Phone, BlackBerry, BlackBerry 10 a dokonce je zahrnuta i podpora pro dnes již stařičký systém Nokia S60. Je tedy až neuvěřitelné, že prozatím nebyla vydána podpora pro operační systém iOS.

WhatsApp web

Dalším omezením je, že klienta lze spustit pouze v prohlížeči Google Chrome, jelikož jen ten je podporován. Pokud se budete chtít připojit v Safari nebo v jiném z řady prohlížečů, objeví se na stránce hláška, že je podporován pouze Google Chrome a je zde uveden odkaz ke stažení prohlížeče. Dobrou zprávou však je, že WhatApp slibuje podporu dalších prohlížečů v brzké době. Jestli ale mezi podporovanými bude také Safari není prozatím známo. Pravděpodobně se však můžeme dočkat podpory pro Firefox a Windows Internet Explorer.

WhatsApp web 2

K používání je nutné v aplikaci načíst pomocí fotoaparátu QR kód, který se nachází na titulní straně. Po načtení jste automaticky přesměrováni již do celkem jednoduchého prostředí, které slouží k odesílání a přijímání samotných zpráv. Pomocí webového rozhraní je možné odeslat fotografii z přední kamery Macbooku nebo jiného počítače, dále pak vybrat obrázek v počítači a ten odeslat nebo pomocí mikrofonu nahrát zvukovou nahrávku. Pokud je vám doručena nová zpráva, jste na to upozorněni v pravém horním rohu notifikací s textem zprávy, fotkou a jménem osoby, která vám zprávu odeslala. Po kliknutí na notifikaci jsme automaticky přesměrováni do aplikace. Notifikaci lze samozřejmě také zavřít křížkem.

WhatsApp web 3

Možnou nevýhodou se může zdát, že telefon musí být během psaní přes webové rozhraní stále připojený k internetu. WhatsApp tak nefunguje stejně jako Facebook, ale je přímo závislý na mobilní aplikaci. Bez ní a bez připojení neni schopný odeslat ani přijmout zprávu. Pokud tedy nebudete připojeni, tak se po nějaké době objeví hláška, že připojení bylo ztraceno a služba se bude snažit opět připojit po jistém časovém intervalu. Výborné však je, že pokud přijdete domu, sednete si, otevřete MacBook a zapnete prohlížeč (prozatím jen Chrome), tak vám okamžitě začnou chodit zprávy na počítač, ale trochu otravně také na mobilní telefon. Služba je to však výborná a WhatsApp za ní ode mě dostává palec nahoru, jelikož na něco podobného jsem už dlouho netrpělivě čekal. Teď už jen doufat v rychlou podporu iOS a Safari a bude vše dovedeno k dokonalosti.

WhatsApp web 4

 

*Zdroj: blog.whatsapp.com

 

 

Dnes nejčtenější

.