Zavřít reklamu

Apple-money-logoPokud se podíváme na globální trh se smartphony, pak zjistíme, že mu jasně dominuje Google a jeho Android s 82% podílem na trhu. Apple je celosvětové na druhém místě, ovšem s obrovským odstupem, patří mu totiž jen 12% trhu. V USA je však situace zcela jiná a Android zde má 52% uživatelů, zatím co 42% jich má iOS od Applu. Zajímavé je, že by měl podíl na trhu automaticky odpovídat také tomu, na jakou platformu budou vývojáři vyvíjet a čemu budou přizpůsobovat webové stránky. Teoreticky by tedy měl být Apple v podstatě druhořadý operační systém, který bude pouze paběrkovat aplikace z Androidu a budete rádi, když se vám na něm pohodlně zobrazí nějaký ten web. Teoreticky totiž nemají vývojáři příliš motivace vyvíjet na systém, který ovládá pouze 12% trhu.

To vše však platí pouze teoreticky, prakticky totiž iOS vydělává čtyřikrát víc než celý Android. Neuvěřitelných 79% všech tržeb z mobilních nákupů letos na Black Friday bylo z iOs zařízení a jen 21% z Androidu. Průměrná hodnota objednávky na internetovém obchodě z iOS zařízení je 121,86$, zatím co v případě Androidu je to 98,07$, tedy o 24,3% méně. Zajímavé také je, že na Black Friday tvořily iOS zařízení 34,2% veškerých online zařízení, která nakupovala na internetových obchodech, zatím co Android tvořil jen 15% ze všech online zařízení, která nakupovala. Co se týká celkových tržeb ze všech mobilních zařízení, iOS tržby činily 21,9% z celkového online prodejen a Black Friday, zatím co Android pouze 5,8%.

Jak je tedy jasně vidět, výhoda v podílu na trhu pro Android téměř neexistuje a iOS i s menším podílem na trhu dělá mnohem vyšší tržby, což je to, o co běží. Samozřejmě je pak důležitý také počet zařízení, která využívají internet. Těmto zařízením lze zobrazovat online reklamu a tak se vývojářům vyplatí přizpůsobovat své stránky pro iOS. Apple a jeho mobilní operační systém je tedy navzdory nižšímu podílu na trhu mnohem lukrativnější z pohledu businessu než Android.

Samsung Galaxy S5

*Zdroj: businessinsider.com

Dnes nejčtenější

.