Zavřít reklamu

youtubeNejvětší online uložiště videí YouTube zavede v následujících měsících předplatné za své hudební služby. YouTube má však problém, někteří známí umělci a jejich nezávislá vydavatelství odmítají přistoupit na podmínky předplatného. Kdyby se jednalo o nějaké neznámé labely, zřejmě by to nikdo příliš neřešil, ovšem na předplatné nechtějí přistoupit například takové hvězdy jako je Adele nebo Artic Monkeys, přičemž konkrétně Adele má na YouTube jednu miliardu a tři sta milionů shlédnutí videí s více než 4,5 miliony odběratelů.

YouTube je však odhodlaný a člen vedení společnosti Google Robert Kyncl uvedl pro The financial Times, že vydavatelství, které nepodepsaly nově zavedené platební podmínky představují pouze 5% světového hudebního průmyslu. Zbývajících 95% celého světa již na podmínky přistoupilo a podepsalo, což Google samozřejmě stačí a rozhod se, že pokud někdo neodsouhlasí podmínky, bude zkrátka na YouTube zablokován. Mezi nejznámější nezávislá nakladatelství, která odmítají podpis smlouvy s Google patří například XL Recordings a The XX and Domino.

YouTube je v současné době v podstatě jednou z posledních společností na světě, která má obsah, ovšem nenabízí předplatné. Celý zisk YouTube stejně jako drtivá většina zisku celé společnosti Google spočívá v reklamách, které se zobrazují na serverech. Nezávislé vydavatelství jsou však rozhodnuté na tvrdé podmínky Googlu nepřistoupit a již v květnu některá z nich uvedla, že se obrátí s žádostí o pomoc na Evropskou komisi. Pokud by skutečně došla situace tak daleko, že by YouTube smazal například celý kanál Adele, byla by to velká šance pro ostatní služby jako je například Vimeo, které by mohly nalákat známé tváře.

Dnes nejčtenější

.