Zavřít reklamu

Žijeme ve světě, kde je čím dál tím větší množství technologií založených pouze na vizuálním vjemu. Mobilní telefon již nedokážeme tak jako dřív ovládat bez toho, aniž bychom se na něj neustále dívali, o tabletech a dotykových počítačích pak ani nemluvě. Pokud zrovna nepotřebujete psát sms za jízdy, není to pro vás žádný problém. Pro ty, kteří však nemají takové štěstí jako ostatní a trpí jakýmkoli postižením zraku to však je problém celkem neřešitelný. Apple se sice snaží co nejvíce pomáhat tělesně postiženým lidem, ovšem ani tak stále nedokáže nahradit Braillovo písmo.

Londýnská společnost OwnFone uvedla na trh první mobilní telefon, který to dokáže. Celou jeho přední stranu totiž místo displeje zabírají tlačítka s Braillovým písmem. Telefon vzniká pomocí 3D tiskáren a na proces jeho výroby se můžete podívat přímo v následujícím videu. Telefon bude určený pro celosvětovou distribuci a jeho cena je poměrně slušná i pro lidi, kteří si mnohdy díky postižení nemohou vydělat tolik financí jako ostatní. Telefon se bude prodávat za 60 liber, tedy za bezmála 2000Kč.

ownfone

Autor projektu Tom Sunderland říká, že 3D tisk nabízí ideální možnost jak vyrobit personalizovaná tlačítka za nízké náklady. Zájemci o telefon si jej mohou zcela přizpůsobit a každý telefon je pak vyroben přímo na míru danému zákazníkovy, přičemž cena zůstává zachována. K dispozici jsou čtyři tlačítka, která mohou vybavit popisky a telefon pak je naprogramován přímo na tyto tlačítka, díky čemuž je možné jejich stiskem například zavolat rodiče, pomoc a mnoho dalších. Telefon můžete objednávat přímo zde.


Dnes nejčtenější

.