Zavřít reklamu

Společnosti Bragi se podařilo vysbírat na Kickstarteru 3 400 000$ a již brzy zahájí výrobu a prodej inteligentních sluchátek Dash. Původně přitom pro zahájení výroby stačilo autorům projektu pouze 260 000$, jejich nápad se však investorům natolik zalíbil, že tuto částku překročili o více než tři miliony amerických dolarů. Inteligentní sluchátka Dash přitom kromě přehrávání hudby monitorují biometrické informace o uživateli a ty následně posílají do smartphonu vybaveného speciální aplikací. Sluchátka jsou připojena ke smartphonu pomocí technologie Bluetooth a dokáží přehrávat jak hudbu z externího zdroje, tak mohou sami sloužit jako MP3 přehrávač.

Autoři totiž věděli, že potřebují pro monitorování a sběr informací přímo ve sluchátkách paměť a tak jí tam dali rovnou 4GB, na které si můžete nahrát MP3 a poslouchat i v momentě, kdy si sebou nic jiného než sluchátka nevezmete. Sluchátka dokáží monitorovat srdeční tep a zároveň slouží také jako fitness tracker, který měří nejen vzdálenost, jenž za den urazíte, ale také další pohyby a tím vám poskytne informace o počtu spálených kalorií a mnohém dalším.

Bragi Dash

Ještě zajímavější než samotný projekt Bragi Dash je však skutečnost, že tento projekt otevírá celý nový trh nositelných zařízení. Pokud jsme se totiž doposud bavili o nositelných zařízeních, bavili jsme se téměř vždy o náramcích nebo hodinkách na zápěstí. Jedinou výjimkou pak je senzor Nike+, který monitoruje pouze běh a vkládá se přímo do boty. Nyní se však ukazuje, že možností je mnohem více a nemusíme se bavit vždy jen o hodinkách. Senzory biometrických funkcí, měřiče pohybu, krokoměry a mnoho dalšího lze totiž integrovat téměř do všech zařízení, které v současné době již běžně používáme, jako jsou například sluchátka.

Bragi Dash

Možná se však dostaneme ještě mnohem dál a knoflíky u svetru už nebudou sloužit pouze k tomu, aby nám svetr nespadl, ale zároveň nabídnou také monitorování biometrických údajů. Inteligentní sluchátka sice v letošním roce na CES předvedl již Intel, ten však ukázal pouze prototyp, který měřil pohyb a zároveň také přímo do vašeho ucha sděloval informace o tom jak si vedete. Je tedy možné, že budoucnost měření informací o našem těle je zcela jinde než pouze v hodinkách, tak jak jsme si doposud mysleli.

Dnes nejčtenější

.