Zavřít reklamu

Rok 2014 ešte len začína, no podľa doterajších správ to vyzerá, že nás čaká skutočne bohatý rok. Spoločnosť by okrem bežných hardvérových aktualizácií mala predstaviť aj niektoré úplne nové produkty, ktorými získa nových zákazníkov. Pretože je správ veľa a ani my v redakcii niektorým správam neveríme, rozhodli sme sa, že každý z nás napíše svoj vlastný zoznam vecí, ktoré od Apple očakáva v tomto roku. Je pritom nutné poznamenať, že zoznam neobsahuje žiadne nereálne produkty, ale opiera sa o fakty a správy, ktoré sa objavili v priebehu minulého roku.

iPod shuffle – Osobne pochybujem, že by Apple vydal nejaký prelomový update pre svoj najlacnejší iPod. Skôr zastávam ten názor, že spoločnosť predstaví nové farby, prípadne začne ponúkať dve kapacitné verzie ako v minulosti a mierne zníži jeho cenu. Slúchadlá EarPods sa v balení určite neobjavia.

iPod nano – Okrem nových farieb, ktoré by boli v súlade s farbami nového iPodu shuffle, očakávam skôr nové funkcie. Či sa Apple rozhodne pozmeniť dizajn prehrávača, uvidíme až pri jeho predstavení. Apple by potenciálne mohol pridať fotoaparát, ktorý sa nachádzal aj v piatej generácii iPodu nano. Vtedy sa však jednalo iba o VGA kameru a tak je možné, že aj teraz by iPod ponúkol len slabšie rozlíšenie kvôli momentkám. Rovnako nie je vylúčený ani scenár, že Apple vypočuje zákazníkov a vráti obľúbenú klipsu, akú sme mohli vidieť pri staršom iPode nano a pri prehrávačoch iPod shuffle.

iPod-nano
iPod touch – Rok 2014 môže byť zaujímavý. Špekuluje sa, že sa Apple pridá k väčšine a začne predávať iPhone s väčším displejom. Väčšia uhlopriečka však nemusí uspokojiť potreby všetkých a tak je možné, že budú v predaji dve veľkostné verzie. Pokiaľ by bola toto pravda, tak je možné, že nová generácia iPod touch ponúkne práve tú menšiu uhlopriečku. Z hľadiska hardvéru očakávam procesor Apple A7 a 1GB RAM, teda sa stretneme s ďalším 64-bitovým zariadením. Rok starý čip dáva zmysel aj z historického hľadiska. Apple zrejme ponechá viaceré farebné variácie, tak ako pri ostatných iPodoch.

iPod classic – Pretože Apple kompletne zanechal vývoj iPodu classic, je veľmi pravdepodobné, že rok 2014 bude posledným rokom, kedy bude možné zohnať nepoužitý iPod classic, aký poznáme dnes. Nasvedčuje tomu viacero vecí – V prístroji sa nachádza štandardný 160GB pevný disk, napájanie prebieha cez starý 30-pinový konektor a na jeho ovládanie slúži staršie Click Wheel tlačítko. Skôr sa teda prikláňam k názoru, že Apple miesto hardvérovej aktualizácie kompletne vynechá model classic a v ponuke nájdeme už len tri druhy prehrávačov iPod.

Apple TV – Štvrtá generácia Apple TV je niečo, čo sa očakáva už asi rok. Apple totiž ešte stále predáva minuloročný model s jednojadrovým čipom A5 a podporou 1080p videa, ktorú predstavil v marci/březnu 2012. Špekuluje sa však, že nová generácia prinesie podporu aplikácií a hier z iTunes App Store, k čomu by bol potrebný jednak výkonnejší čip a jednak spôsob, akým by sa tieto veci ovládali – najmä hry. Apple podľa všetkého odkúpil spoločnosť PrimeSense, ktorá vyvíja pohybový senzor, vďaka čomu si myslím, že pohybovú technológiu nájdeme aj u novej Apple TV. Rovnako nie je vylúčené, že sa dočkáme aj užívateľsky prístupného úložiska, vďaka čomu by sa mohli predávať viaceré kapacitné varianty.

step1-tech-appletv-dimensions_GEO_CZ
iPhone – Osobne si myslím, že Apple v budúcom roku predstaví dva veľkostné varianty. Už dlhšie sa vraví o väčšom displeji a práve budúci rok by mal byť rokom, kedy sa tak stane. V takom prípade očakávam, že Apple by použil 4.85-palcový displej s rozlíšením 1024 x 768 pixelov, čím by sa docielila zároveň rovnaká hustota pixelov ako pri iPade Air – 264 ppi. Apple sa však bude musieť prispôsobiť svojim zákazníkom a tak zrejme začne predávať dva veľkostné varianty. iPhone Classic, respektíve iPhone C, by v budúcnosti predstavoval modely so štandardnou uhlopriečkou 4 palce, ktorá je ešte vhodná pre používanie telefónu jednou rukou. Oba telefóny by pritom mali byť hardvérovo vyrovnané, teda by mali rovnaký procesor A8, fotoaparát, kapacitu úložiska a ďalšie vlastnosti. Jediné, v čom by sa líšili, by bola veľkosť displeja. Dúfam však, že sa Apple spamätá a miesto tenšieho a ľahšieho modelu predstaví model, ktorý prinesie aspoň o polovicu lepšiu výdrž batérie. Rovnako si myslím, že kapacita 16GB bude iba vlastnosťou menšieho a lacnejšieho modelu „Classic“, pričom ostatné modely ponúknu minimálne 32GB.

iphone-tablet
iPad Air – Air nemusí byť len názov súčasného modelu, ale môže to byť názov celej série tabletov. Air je pritom tablet s 9.7″ Retina displejom, teda rozmerovo ten istý prístroj, aký sa predáva dnes. Novší model však zrejme okrem nového procesoru prinesie aj podporu Touch ID, prípadne novšiu technológiu, ktorá by dokázala nahradiť Touch ID a zároveň by zachovala jej funkcionalitu. Podobne ako v prípade iPhone, aj pri iPadoch si myslím, že najlacnejší model ponúkne 32GB úložisko a ďalej budú k dispozícii modely s 64 a 128GB kapacitou.

iPad mini – Podobne ako tento rok, aj v roku 2014 očakávam zjednotenie iPadov z hľadiska hardvéru. Procesor Apple A8 bude dostupný v oboch iPadoch, pričom budúci rok sa zrejme stretneme iba s hardvérovou aktualizáciou. Nemyslím si ale, že by nový iPad mini ponúkol Touch ID. Technológia by tak bola vyhradená na korporátnych a profesionálnych zákazníkov, zatiaľ čo iPad mini by si museli užívatelia chrániť softvérovo. V ponuke ostane aj druhá generácia iPadu mini, pri nej však treba počítať s kompromismi. Retina displej zvýšil cenu tabletu z 329 na 389€ a preto očakávam, že lacnejší iPad mini ponúkne len 16GB pamäť a nebude obsahovať fotoaparát.

iPad Pro – Skutočne neviem, či je práve toto krok, ktorým by sa Apple vydal v budúcom roku. Špekuluje sa o ňom, čítame správy že Apple začal objednávať 12.2-palcové displeje, no stretávame sa s rozlíšením, ktoré vôbec nezapadne do ekosystému iOS. Miesto toho si myslím, že ak by k predstaveniu väčšieho iPadu skutočne došlo, stretneme sa s displejom, ktorý ponúkne 4x viac pixelov ako iPad mini a iPad Air. Rozlíšenie, ktoré by sme mohli pomenovať ako Retina 2, by predstavovalo 4096 pixelov na šírku a 3072 pixelov na výšku pri pomere strán 4:3. Dôvod prečo by sa Apple mal rozhodnúť pre rozlíšenie 4K, je práve to, že pri tak veľkej uhlopriečke by sa zachovala hustota pixelov na takej úrovni, že by človek už nevidel jednotlivé pixely a Apple by tak mohol označiť svoj displej ako Retina. Na tablet by sa ale jednal o pomerne veľké zariadenie a tak si myslím, že by sme k nemu mali očakávať doplnok v podobe Smart Coveru s klávesnicou, podobne ako je tomu pri tabletoch Surface.

12_9_ipad_ipads_dark
iWatch – Hodinky sú niečo, čo by mal Apple údajne predstaviť, ale potrebujeme ich tak veľmi? Možno je to len môj osobný názor, ale príde mi, že hodinky iWatch nie sú niečo, čo by sme mohli považovať za ďalší inovatívny produkt. Hodinky by museli jednak ponúknuť dostatočnú výdrž batérie a ďalej by museli ponúknuť používateľom dôvod, prečo si ich kúpiť. Pokiaľ by tieto hodinky mali podporu iBeacon a bolo by pomocou nich možné nakupovať v obchodoch, tak by sa jednalo o veľmi zaujímavý produkt, ktorý by som si zrejme kúpil. Na druhú stranu iBeacon dnes nie je dostupný na Slovensku a bude trvať ešte nejaký čas, kým sa technológia dostane aj do našich obchodov, kde by konkurovala NFC. Hodinky ako platobný prostriedok by boli navyše ďaleko bezpečnejšie ako platenie telefónom, keďže iWatch by mali slúžiť ako Bluetooth doplnok k telefónu iPhone. Informácie o platbe by totiž ostali uložené v telefóne iPhone a iWatch by jednoducho dostali príkaz, že majú vykonať platbu s použitím prihlasovacích údajov, ktoré sa nachádzajú na pripojenom zariadení. Pre potvrdenie platby priložte váš prst k senzoru Touch ID na hodinkách.

iWatch-C-and-iWatch-S-Concept-by-Martin-Hajek-392919-7
OS X 10.10 – Čas pozrieť sa na operačné systémy. Tak ako každý rok, aj budúci rok môžeme očakávať vydanie nového OS X. Tento rok sme sa dočkali ohlásenia systému Mavericks a systému iOS 7, ktorý priniesol úplne nový dizajn. Práve tento dizajn môžeme s vysokou pravdepodobnosťou očakávať aj v novej verzii OS X, ktorú Apple interne označuje ako „Syrah“. Táto verzia ponúkne predovšetkým výrazné grafické zmeny, ako aj aktualizáciu niektorých aplikácií. Nečakal by som však jasné a sýte farby, ale skôr priesvitnosť, ako v notifikačnom centre či docku na iOS. Už tradične sa stretneme s novými funkciami pre Safari, zrejme uvidíme aj nové funkcie pre Apple Maps, no pribudne ešte jedna vec. Siri for Mac. Apple nás už v minulosti naučil, že rozprávať sa s našimi zariadeniami nevyžaduje zložitú haldu príkazov, ale jednoducho sa stačí opýtať, „Vystačím si zajtra s mikinou?“ a spätne dostanete odpoveď, že bude lepšie obliecť si zimnú bundu. Práve Siri na Macu je to, čo vystrieda widgety a miesto mini-aplikácií s počasím a akciami by stačilo opýtať sa krátku otázku. Samozrejme by bolo treba Siri aktivovať, čo by sa dalo učiniť podržaním tlačítka CMD na 2-3 sekundy.

osx11macconcept
iOS 8 – Opäť môžeme očakávať grafické zmeny. Síce ich už nebude toľko ako pri prechode z iOS 6 na iOS 7, ale skutočne môžeme čakať menšie zmeny v prostredí a funkcionalite. Osobne si myslím, že by Apple mal priniesť možnosť úplne vypnúť vyhľadávanie Spotlight, ktoré môžete v iOS 7 kedykoľvek omylom zapnúť. Ďalšie vlastnosti by sa mohli týkať aktualizácií. Nie je to tak dávno, čo sa istý zákazník začal súdiť s Applom preto, že sa mu do iPhone s iOS 6 automaticky stiahol inštalačný súbor iOS 7 a zabral mu tak asi 3GB voľného miesta. Práve preto si myslím, že iOS 8 pridá možnosť vypnúť automatické sťahovanie aktualizácií systému, no zároveň umožní automaticky inštalovať aktualizácie v prípade, že je zariadenie pripojené k nabíjačke. Prakticky by sa jednalo o to isté, čo ponúka Power Nap na Macu, tentoraz však plne prispôsobené pre iOS. Podľa špekulácií by sme mali očakávať inovácie v Apple Maps, ktoré by mali zobrazovať verejnú dopravu a interiéry budov, prípadne by ponúkli ďalšie možnosti. Osobne si tiež myslím, že by sme mohli očakávať novinky v aplikácii Notes. Je veľmi dobré, že si používatelia môžu písať nespočetné množstvo poznámok, na druhú stranu tomu dnes niečo chýba. Určite by som ocenil možnosť pridávania názvov pre jednotlivé poznámky, ktorý by sa nachádzal prakticky hneď nad dátumom a časom poslednej úpravy (Všimnite si, že je tam už dnes voľný priestor pre jeden celý riadok!), vďaka čomu by boli poznámky prehľadnejšie. Podľa posledných správ by sme ale mohli očakávať aj možnosť písať poznámky týkajúce sa určitých lokalít, keďže spoločnosť Apple odkúpila menšiu firmu Catch. Tá je autorom aplikácií Catch Notes a Catch Compass, pričom druhá menovaná umožňuje zachytávať lokácie do obľúbených a písať k ním osobné poznámky.

Apple iOS 7

Dnes nejčtenější

.