Zavřít reklamu

V neděli tomu budou přesně dva roky od chvíle, kdy byl Tim Cook jmenován do pozice CEO společnosti Apple. Tim Cook se stal generálním ředitelem společnosti Apple Inc. ještě předtím, než Steve Jobs zemřel. Ten totiž vzhledem ke svému stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu nejprve přenechal dočasně vedení společnosti Timu Cookovi a nakonec 25. 8. 2013 oznámil, že na funkci CEO zcela rezignuje a přenechává ji Timu Cookovi. Všeobecně lze konstatovat, že Tim Cook neudělal nic špatně, právě naopak po jeho převzetí otěží se navzdory předpokladům, akcie společnosti Apple ocitli na historickém maximu.

Kromě nových Apple Maps nebyl žádný produkt doprovázen nějakým výraznějším problémem nebo dokonce skandálem, navíc nesmíme zapomínat na fakt, že o spuštění Apple Maps stál ještě před smrtí Steve Jobs, který tlačil na to, aby Apple vlastní mapy představil co možná nejdřív, navzdory faktu, že ještě nebyly dokonale vyladěny. Tim Cook však zatím nedokázal to nejdůležitější, představit nový produkt nebo dokonce zcela nové odvětví produktů. Samozřejmě to není chyba Cooka a ani Steve Jobs nám každé dva roky neukazoval revoluční novinku, která změnila svět. Cook si zkrátka musí počkat a představit produkt v tu nejvhodnější chvíli a až pak se ukáže, jestli společnost i pod vedením Tima Cooka dokáže měnit svět a být tím, kdo dělá věci jinak.

Sám Tim Cook navíc oznámil, že Apple chystá letos na podzim představit produkty zcela nových kategorií a celý svět očekává, zda po dvou letech přijde první velké oznámení z jeho úst. Přece jen Apple je společnost postavena na zcela jiných základech než většina ostatních a nemůže si dovolit to, co předvádí například Microsoft, který od chvíle kdy Bill Gates opustil svoji společnost a žezlo přenechal Steve Ballmerovi v podstatě žije pouze z Office a Windows. Tim Cook tedy na první pohled zatím neudělal nic, čím by ohromil svět, ale je to jen důsledek toho, že ještě nenastal ten pravý čas. On stejně jako top managmentu společnosti Apple samozřejmě vědí kam bude společnost směřovat a znají myšlenky nebo vize Steva Jobse. Vždyť jen nedávno se na světlo světa dostaly informace o tom, že Steve mluvil už před dvaceti lety o iPhone, ovšem musel čekat na do okamžiku, než technologie dospějí. Jsem si jist, že podobných produktů, které Steve Jobs vzpomínal před kolegy jsou desítky a nyní se jen čeká na to, až budou mít možnost ohromit svět.

Zajímavý komentář k Timu Cookovi vydala agentura Reuters, jenž zveřejnila jeho profil. V tom doslova stojí: „Někteří lidé se obávají, že Cook uhasil oheň a strach, který dokázal motivovat zaměstnance, aby se pokusili dosáhnout nemožného.“ Steve Jobs byl totiž na rozdíl od Tima víc akční a kolovali o něm historky, které fanouškům Applu samozřejmě není potřeba připomínat. NA místo toho Tim Cook jak uvádí Reuters, patří mezi velmi poklidné lidi, kteří se snaží každý svůj tah velmi důkladně promyslet. Steve Jobs neměl problém říct co si skutečně myslí, vyjádřit svůj názor narovinu, Cook je mnohem větší taktik a právě toho, se řada lidí bojí. Osobně si však myslím, že se vedení společnosti ujal člověk, který sice není ani zdaleka tak charismatický jako Steve Jobs, ale který stál přes deset let vedle jeho boku a ví, díky čemu, se společnost posunula tam kde nyní stojí.

Tim-Cook-Apple-CEO-with-Apple-Logo-and-Steve-Jobs-2

Dnes nejčtenější

.