Zavřít reklamu

V roku 2007 Apple nepredstavil iba telefón iPhone, ale aj nové modely prehrávačov Apple iPod. Okrem toho, že došlo k pravidelnej aktualizácii prehrávačov iPod classic a iPod shuffle, Apple predstavil aj prvú generáciu iPod touch a tretiu generáciu iPod nano. Kým predchádzajúce dva modely iPod nano mali tvoriť nenápadnú časť nášho oblečenia, tretia generácia symbolizovala úplne nový prístroj s úplne novým vzhľadom. Či sa jednalo o dobrý krok, nám ukazujú ďalšie dve generácie, ktoré nasledovali po ňom.

iPod nano 3. generácie si veľmi rýchlo vyslúžil prezývku „tučný nano“. Prečo? Pretože toto zariadenie bolo omnoho širšie ako všetky ostatné generácie, ktoré kedy vyšli. V konečnom dôsledku sa tak jednalo o akúsi zmenšenú verziu iPod classic, ktorý je dnes jediným prehrávačom s Click Wheel. Apple však mal niekoľko dôvodov, prečo mal byť jeho budúci nano široký a malý. Spoločnosť vypočula priania fanúšikov a splnila niektoré z nich:

  • Podporu videa
  • Väčší a jasnejší displej
  • Cover Flow
  • Hry

Presne tieto štyri priania fanúšikov boli dôvodom, prečo sa iPod nano zrazu zmenil na celkom drobný prístroj, vhodný do peňaženky. Všetko pritom spočíva v displeji. Narozdiel od svojich predchodcov ponúkol nano 2-palcový displej s rozlíšením 320 x 240 pixelov a pomerom strán 4:3. Práve tento displej si udržoval hustotu pixelov 204PPI, ktorá je iba o trochu vyššia ako u najnovšieho iPod nano. Displej však nie je všetko a tak ako u ďalších modelov, aj tu sa stretávame s legendárnym kolečkom Click Wheel, ktoré sa od roku 2006 stalo zároveň herným ovládačom. Apple totiž začal v ponuke iTunes Store ponúkať hry určené špeciálne pre iPod, medzi ktorými nechýbala ani legendárna závodná hra Asphalt 4: Elite Racing. Tá sa neskôr dostala aj na platformu iOS, na ktorej patrí medzi najobľúbenejšie herné série.

IMG_5631
IMG_5640

Čo sa týka dizajnu, Apple sa teraz rozhodol skombinovať prvky predchádzajúcich dvoch generácií a priniesol vzhľad, ktorý môžeme poznať aj z terajšieho modelu iPod classic. Z prednej strany nás víta zafarbený hliník, zatiaľ čo na zadnú stranu tvorí kovový kryt, ktorý sa u väčšiny iPodov veľmi rýchlo škriabe. Náš iPod však zaznamenal menšie množstvo škrabancov a rýh, a preto na ňom môžeme veľmi zreteľne prečítať všetky nápisy. Prístroj nesie modelové označenie MB261 a ponúka 8GB úložiska, z ktorého majú používatelia k dispozícii takmer 7,4GB voľného miesta. Toto miesto môžu zužitkovať na hudbu, videá, filmy, podcasty, audioknihy či hry. Keď už vravíme o hrách, iPod nano obsahoval hneď tri predinštalované hry a to Vortex, Klondike a iPod Quiz.

IMG_5639

iPod nano 3. generácie bol spočiatku ponúkaný v piatich farbách, neskôr sa k ním pridala aj ružová. Na úvod však bol ponúkaný v striebornej, tyrkysovej, mätovo zelenej, čiernej a špeciálnej Product(RED) verzii. V obchodoch ho bolo možné nájsť v 4GB verzii za 149 dolárov a 8GB verzii za 199 dolárov, teda v podobnej cenovej relácii ako súčasný iPod nano. Batéria tohto zariadenia má podľa oficiálnych špecifikácií vydržať 24 hodín hudby a 5 hodín videa, vďaka čomu je jeho batéria kvalitnejšia oproti aktuálnemu modelu. Za slabšou výdržou pri prehrávaní videa však môže aj fakt, že iPod nano 7. generácie ponúka širokouhlý dotykový displej s rozlíšením 432 x 240 bodov a pomerom strán 16:9. Apple sa chváli, že jeho najnovší model je najtenší a najľahší zo všetkých, a v tomto prípade to je určite poznať. Zatiaľ čo najnovší hrúbka posledného nana je 5,4 milimetra, hrúbka tretej generácie je „až“ 6,6 milimetra. Váha starého nana predstavuje 49,3 gramu, zatiaľ čo váha nového je iba 31 gramov.

IMG_5647
IMG_5624
IMG_5648

Dnes nejčtenější

.