Zavřít reklamu

Máme tu novú mačku od spoločnosti Apple, poďme sa v trochu netradičnom článku pozriet o kom je reč. Puma americká alebo iba puma (Puma concolor) je mäsožravec z čeľade mačkovité. Je známa aj pod menom horský lev alebo kuguár. Je to najväčšia mačkovitá šelma Severnej Ameriky a najväčší zástupca malých mačiek. Veľkosťou je porovnateľná s levhartom, i keď veľkosť sa líši podľa poddruhu a zemepisnej šírky, kde puma žije.

Puma americká je štíhla, svalnatá mačka. Má krátke a guľaté uši. Srsť je prevažne jednoliato hnedožltá. Pumy sú veľmi silné a mršné, k tomu im napomáhajú silné končatiny a veľmi dlhý, hrubý chvost. Zadné nohy má dlhšie a svalnaté, prispôsobené na mohutné skoky (až 12 m do diaľky a 5 m do výšky). Brucho a tlama sú vždy svetlejšie až biele, konce uší a špička chvosta sú čierne. Priemerná hmotnosť dospelého samca sa pohybuje v rozpätí 53-72 kg, dospelé samice majú 34-48 kg. Mláďatá sú tmavo škvrnité, na chvoste majú tmavšie krúžky.  Na rozdiel od veľkých mačiek nedokáže puma revať, no je schopná vydávať veľké množstvo rozmanitých zvukov.

mac-os-x-mountain-lion-macbook-air

Puma je prekvapivo prispôsobivý živočích, žije v rôznych prostrediach, od tropických dažďových pralesov, vysokých horstiev, ihličnatých lesov až po púšte. Jej výskyt zasahuje od Kanady cez veľkú časť USA až po Patagóniu na juhu Južnej Ameriky. Základnú stravu tvoria v mnohých oblastiach myši, potkany, králiky a zajace, ale príležitostne loví aj iné veľké živočíchy. V prírode sa pumy dožívajú 8 – 10 rokov, v zajatí môžu žiť cez 20 rokov. Okrem človeka je ich jediným prirodzeným nepriateľom medveď baribal. Mláďatá sa rodia hlavne vo februári až septembri. Vo vrhu bývajú 2-3 mláďatá a gravidita trvá okolo 92 dní.

Dnes nejčtenější

Další články