Zavřít reklamu

Apple v posledních dnech zkontaktoval jednoho z hlavních asijských výrobců televizí, ohledně nákupu kompenentů pro displeje. S tímto tvrzením přišel analytik americké investiční firmy Piper Jaffray Gene Munster, který v nedávné době mluvil s „hlavním asijským výrobcem součástek pro TV“. Podlě něj, jde o dostatečný důkaz, že se Apple opravdu chystá vtrhnout na televizní trh. Podle jeho dřívějších informací Apple již v lednu 2011 začal investovat do továren, které by měly vyrábět LCD sipleje o velikosti až 50″. V září předešlého roku začal jablečný gigant dle Munsterových kontaktů s výrobou prvních prototypů televize.

Firma Piper Jaffray věří, že Apple by měl s televizí přijít na trh již ke konci letošního roku, nicméně podle některých zpráv jablečný gigant naráží na odpor z filmových a televizních studií, které váhají s licencováním obsahu pro televizi Applu. Munster se dále pustil do spekulací o celkovém fungování přístroje. Podle něj by Apple dokonce mohl nabízet předplacené balíčky služeb od dodavatelů obsahu, nicméně sám připouští, že jde o málo pravděpodobný scénář. Toto tvrzení, ale potvrzují zprávy z loňského roku, podle kterých Apple opravdu touží nabízet zákazníkům TV se zcela personalizovaným výběrem kanalů. Pokud je toto tvrzení založené na pravdě, je tedy jasné, že proces licencování, bude mnohem náročnější než je zvykem.

Aby spekulací nebylo málo tak se v Piper Jaffray pustili i do odhadů prodejů. Podle nich by Apple měl jen letos prodat 1,4 milionů televizí z celkových 106 milionů prodaných (televizí využívajících připojení k internetu). Zisky jablečné firmy by v letošním roce z prodeje televiz dosáhly $2.5 miliard, v následujících dvou letech by se tato cifra zvýšila na $4 miliardy a $6 miliard za rok 2014.

Vlna spekulací o chystané televizi se vzedmula především po vydání biografie Steva Jobse, ve které je o TV několik zmínek. Záměry Applu dokazují i podávané patentové přihlášky na novou, mnohem kvalitnější technologii podsvícení a jednoduchý univerzální ovladač. Ke všemu se přidal i USA Today, podle kterého má všem dobře známy guru jablečného designu Jonathat Ive k dispozici 50″ prototyp.

hdtv-111025

 

*Zdroj: Apple Insider

Dnes nejčtenější

.