Zavřít reklamu

ipad-2Diskuze okolo nového iPadu 2 zaplnily snad všechny internetové diskusní skupiny o Apple. Jedním z největších témat je nový display: 1024×768 na iPadovém displaji se nezdá být moc. Co ale Apple k tomuto rozlišení vedlo? Server 9to5mac zveřejnil graf ve kterém popisuje potřeby rozlišení vzhledem k lidskému oku. Retina display byl vyvinut speciálně pro iPhone, protože jej lidé běžně drží ve vzdálenosti zhruba 30 cm od očí. Ostření očí je v takové vzdálenosti slabější než na vzdálenosti delší, zato je ale soustředěnější a lépe rozpozná detaily. Proto se tehdy Apple u iPhone 4 rozhodl pro display s velmi hustým pokrytím pixelů, které i z běžné vzdálenosti není tak snadné rozlišit.

Ačkoliv je display iPadu čtyřikrát větší než display iPhonu, Apple pracoval s variantou, že lidé budou držet iPad ve vzdálenosti zhruba 50 cm od očí, tedy přesně tak, jak jej držel Steve Jobs na jeho uvedení. Bylo totiž nepravděpodobné, že by lidé drželi tak velký display ve stejné vzdálenosti od očí jako iPhone. Podle mého názoru to byl celkem logický postup: od televize s úhlopříčkou 120 cm sedím podstatně dál než u televize s úhlopříčkou 55 cm. I když, podle grafu by byl iPad asi stále pod linií, jednotlivé pixely by tedy byly aspoň malinko rozpoznatelné.

Graf

Graf, který byl zveřejněn, poukazuje na to, že ze vzdálenosti 60 cm nelze pixely na iPadu rozpoznat stejně tak jako je nejde rozpoznat na iPhonu ze vzdálenosti 30 cm.
Co ale vyšlo později najevo? Lidé drží iPad v podstatně menší vzdálenosti, než jak se předpokládalo. Jaký je z toho tedy závěr?

Display

Nejenže iPadový display není při vzdálenosti 60 cm od oka shodný s Retinou (je na tom o malinko hůř), lidé jej dokonce drží ve vzdálenosti, ze které jsou už pixely opravdu znatelné. Dalo by se možná říct, že v jistém smyslu byl tohle pro Apple propadák. Pokud ale vezmeme rozlišení, o kterém se vedou v posledních dnech diskuze, tedy 2056×1536, zjistíme, že nejenže je to rozlišení přesahující i Full HD filmy, je to dokonce i rozlišení až zbytečně velké. Vždyť chybí jen málo na to, aby pixely byly ze vzdálenosti 50 cm nerozpoznatelné. Nač tedy zdvojnásobovat hustotu pixelů? A to nemluvíme o spotřebě, kterou by takový display měl. Vzhledem k tomu, že Apple vodíkové palivové články stále nemá, se mi zdá jeko nesmysl, aby iPad nový display byl tak hustě opixelovaný. Možnost, že iPad nebude mít zvýšenou hustotu pixelů ale také podporuje známý věštec okolo Apple, Kevin Rose. Je to jeden z mála lidí, kteří se většinou nemýlili, i když – nikdo není dokonalý.Co tedy vyvozuji je, že iPad bude mít rozlišení o něco málo větší než 11” MB Air, které bude na tom podstatně lépe, než současné ostatní produkty.

Server Engaget také přišel s 2 otázkami:

Je možné, že by Apple vypustil do světa 2 druhy iPadu, jeden s vyšším rozlišením než druhý (za předpokladu navýšení ceny)? Lidé, kteří totiž iPad využívají více na videa a hry než na ostatní záležitosti by toto mohli ocenit. Naopak lidé, kteří iPad mají na kontrolu FB a na psaní mailů si se současnou verzí vystačí bohatě a navíc by mohl být nový model nabídnut za nižší cenu.

Druhá otázka, která se nabízí, je tato: kdo už má dost diskuzí ohledně displaye? Chce to znát správné info a všichni se již nemohou dočkat.

Dnes nejčtenější

.