Zavřít reklamu

jimmy-iovine-crop-324x285Len krátko po tom čo Vanity Fair vo svojom najnovšom čísle zverejnil rozhovor so speváčkou Taylor Swift, vydal magazín Evening Standard rozhovor „z opačnej“ strany. Teda spravil rozhovor s Jimmym Iovinom, ktorý je jedným z otcov služby Apple Music a bol u toho, keď Apple zmenil svoj postoj voči hudobníkom a rozhodol, že hudobníci budú mať za svoju hudbu zaplatené aj počas 3-mesačnej trial verzie služby Music. Rozhovor sa pozrel samozrejme aj na túto udalosť, ale nie je to jediná zaujímavosť, ktorú nám Jimmy prezradil.

Bol to však veľmi dôležitý moment v histórii služby, čo spoluzakladateľ Beats celkom dobre zdokumentoval: „Eddy sa zobudil v nedelu ráno, zavolal mi a povedal, ‚Toto sú riadne naťahovačky.“ Ja som mu na to reagoval v zmysle: „To áno, možno sú veci ktorým nerozumie.“ On mi na to, prečo nezatelefonujem Scottovi? Zavolal som teda jemu, potom Eddymu a následne mi Eddy a Tim (Cook) zavolali späť a povedali: „Vieš čo? Chceme, aby bol tento systém funkčný a chceme, aby boli umelci spokojní, poďme do toho.“ Vedenie Applu teda nakoniec odsúhlasilo, že bude hudobníkom platiť aj počas bezplatného obdobia, za čo si Apple vyslúžil potlesk od tisícov hudobníkov z celého sveta.

Iovine v rozhovore tiež spomenul, že hlavná vlastnosť, ktorá odlišuje Apple Music od konkurencie je, že jej kurátori sa snažia vyhnúť akýmkoľvek číslam a algoritmom, aby navrhli užívateľom tú najvhodnejšiu hudbu. Namiesto toho Apple najal expertov, ktorí mali za cieľ vybudovať playlisty vhodné pre každého užívateľa: „Algoritmy nemajú city a nerozumejú miešaniu žánrov. Preto sme najali tých najlepších ľudí, akých poznáme – najali sme ich stovky.“ Tým, že ostatné služby využívajú pre vytváranie mixov len naprogramovaný algoritmus a čísla, sú playlisty v týchto službách sterilné a spôsob doručovania hudby k poslucháčom nie je elegantný.

Apple-Music

*Zdroj: Evening Standard

Dnes nejčtenější

.