Zavřít reklamu

Apple se dlouhodobě řadí mezi nejhodnotnější veřejně obchodovatelné firmy na světě. Už z této skutečnosti je tak asi každému jasné, že se jedná o neuvěřitelný kolos se spoustou zaměstnanců. Přemýšleli jste však někdy nad tím, kolik lidí na plný úvazek v Applu vlastně pracuje? Pokud ano, už nemusíte – máme pro vás totiž odpověď. 

Apple se počtem svých zaměstnanců chlubí poměrně pravidelně skrze tiskové zprávy, kde tuto informaci na jejich úplném konci uvádí. Ještě donedávna – konkrétně třeba ještě v tiskovce ohledně představení MacBooků Air M3 – hovořil o 100 000 zaměstnancích, což se však v nedávné tiskové zprávě o WWDC 2024 změnilo. Na jejím konci totiž naleznete informace o tom, že v Applu pracuje již kolem 150 000 lidí. Ani tento údaj však není dle všeho tak úplně správný a jedná se jen o kvůli PR „učesané“ číslo. Když totiž před časem Apple podal v USA ke Komisi pro cenné papíry svou výroční zprávu, uvedl v ní, že ke 30. září 2023 zaměstnával na plný úvazek přibližně 161 000 zaměstnanců po celém světě. A těžko si lze představit, že by za zhruba půl roku kolem 11 000 zaměstnanců vyhodil, aby se dostal právě na 150 000 lidí, jak uvádí v tiskové zprávě. 

Jen pro představu, například taková Plzeň má v současnosti něco kolem 181 000 obyvatel, Liberec kolem 107 000 a Olomouc kolem 102 000 obyvatel. Apple tedy na plný úvazek zaměstnává jen o 30 000 lidí méně než kolik žije ve 4. největším městě ČR a více lidí, než kolik žije v 5. a 6. největším městě ČR. Jedná se tedy bezesporu o naprosto neuvěřitelný kolos, který má ve světě už jen kvůli zaměstnanosti nesmazatelnou stopu. 

Témata: , , , , , , , , ,

Dnes nejčtenější

.