Zavřít reklamu

V září agentura Bloomberg informovala, že společnost Apple vedla se společností Microsoft rozhovory o možné akvizici služby Bing již v roce 2020. V nově odtajněných soudních spisech z tohoto týdne se objevily další podrobnosti o jednáních o akvizici mezi společnostmi Apple a Microsoft.

Jak uvedla televize CNBC, tyto dokumenty jsou součástí žaloby amerického ministerstva spravedlnosti, která tvrdí, že společnost Google má monopolní postavení v odvětví internetového vyhledávání. V dokumentech zveřejněných v pátek společnost Google tvrdila, že vztahy mezi společnostmi Microsoft a Apple – včetně jednání o akvizici – jsou důkazem toho, že Google skutečně má „konkurenci“ v odvětví vyhledávání. Podle dokumentů společnosti Google Microsoft nejméně sedmkrát navrhl společnosti Apple, aby se vyhledávač Bing stal výchozím vyhledávačem v prohlížeči Safari: 2009, 2013, 2015, 2016, 2018 a 2020. Společnost Google pokaždé tvrdí, že Apple tuto příležitost odmítl kvůli kvalitě vyhledávání.

„Apple v každém případě prověřil relativní kvalitu Bingu oproti Googlu a dospěl k závěru, že Google je pro jeho uživatele Safari lepší výchozí volbou. To je konkurence,“ vysvětluje společnost Google. Společnost Google v podání rovněž napsala, že Microsoft v roce 2018 oslovil společnost Apple, aby se pochlubil zlepšeními, která provedl v kvalitě vyhledávání v Bingu. Cílem Microsoftu bylo buď „prodat Bing společnosti Apple, nebo založit společný podnik související s Bingem“.

Součástí podání jsou také komentáře Eddyho Cue, šéfa služeb společnosti Apple. Ten například uvedl, že samotná kvalita vyhledávání nebyla příliš dobrá, stejně jako organizace reklamy nebo způsob zpeněžení. Google a Apple mají v současné chvíli uzavřené lukrativní partnerství, v jehož rámci Google platí miliardy dolarů za to, že je výchozím vyhledávačem na platformách společnosti Apple. Právě příjmy plynoucí ze smlouvy se společností Google byly podle některých zpráv důvodem, proč jednání společnosti Apple o akvizici Bingu nikdy nepokročila za hranice průzkumné fáze.

Dnes nejčtenější

.