Zavřít reklamu

Společnost Microsoft není podle slov svých vedoucích pracovníků příliš nadšená z navrhovaných změn v App Storu v souvislostí s nařízením Evropské unie. Firma tvrdí, že změny, navrhované společností Apple, představují „krok špatným směrem“.

Společnost Microsoft usilovně pracuje na vývoji alternativního obchodu s aplikacemi pro uživatele iPhonu, o čemž poprvé informovala loni v prosinci. Obchod Microsoftu se zaměří na hry a firma doufá, že tuto platformu spustí ještě letos. Navrhované změny obchodu App Store společnosti Apple v Evropské unii, včetně podpory alternativních obchodů s aplikacemi, teoreticky otevírají společnosti Microsoft cestu ke spuštění jejího obchodu zaměřeného na hry.

Přesto se Sarah Bond, prezidentce Xboxu ve společnosti Microsoft, oznámení společnosti Apple příliš nelíbí. „Věříme, že konstruktivní rozhovory vedou ke změnám a pokroku směrem k otevřeným platformám a větší konkurenci. Nová politika společnosti Apple je krok špatným směrem,“ napsala  v příspěvku na sociálních sítích. „Doufáme, že si vyslechnou zpětnou vazbu na svůj navrhovaný plán a budou pracovat na inkluzivnější budoucnosti pro všechny.“

Společnost Microsoft nenabídla žádné konkrétnější informace o svých problémech s navrhovanými změnami společnosti Apple. Zřejmým předpokladem však je, že Microsoft není nadšený z poplatku za základní technologie společnosti Apple, který bude vyžadovat, aby vývojáři platili 0,50 EUR za každou roční instalaci aplikace. Vývojáři aplikací dostanou 1 milion instalací zdarma, než tento poplatek začne platit, ale pro vývojáře tržišť s aplikacemi žádný bezplatný příděl neexistuje.

Za zmínku stojí také to, že oznámení společnosti Apple z minulého týdne zahrnovala změnu pokynů pro App Store, která poprvé povoluje aplikace pro streamování her. Tato změna platí celosvětově, nejen v Evropské unii. V ideálním případě to znamená, že by Microsoft mohl v App Store spustit speciální aplikaci Xbox Cloud Gaming pro iPhone a iPad.

Dnes nejčtenější

.