Zavřít reklamu

V rámci nové antimonopolní legislativy EU o digitálních trzích (DMA) musí velké technologické společnosti změnit mnoho svých služeb, aby tuto legislativu splnily. Tím nejzásadnějším pro uživatele Applu jsou změny v App Store, kdy bude Apple od 7. 3. 2024 nucen nabídnout možnost instalace aplikací i mimo oficální App Store. Tím však novinky týkající se DMA zdaleka nekončí. Toto nařízení totiž mění také aplikace pro komunikaci uživatelů, tedy takzvané messengery. Společnost Meta, která vlastní mimo jiné Facebook, Instagram a WhatsApp, již pracuje na tom, aby byl právě WhatsApp kompatibilní s chaty třetích stran.

Nejnovější neveřejná beta verze WhatsApp pro iOS obsahuje novou sekci „third-party chats“, tedy chaty třetích stran, která je prozatím skrytá, ale právě v ní se nachází soubory umožňující uživatelům přístup k chatům z různých dalších platforem jako je Telegram, Discord a další. DMA totiž vyžaduje, aby hlavní komunikační platformy umožnily komunikaci navzájem a tak by podle EU mělo být možné, aby uživatel WhatsAppu napsal uživateli na Discordu a naopak. Zda ovlivní DMA také iMessage se řeší již několik měsíců. Apple se snaží propojení zabránit a tvrdí opakovaně, že v EU není iMessage tak populární, aby Apple se svoji službou spadal mezi takzvané Gatekeepers, tedy společnosti, které mají povinnosti spadající pod DMA. EU již řadu měsíců zkoumá, zda to tak je nebo není a ke konečnému rozhodnutí mělo dojít již opakovaně, nakonec je však odloženo na příští měsíc.

Pokud EU potvrdí, že Apple a iMessage spadají do kategorie Gatekeepers, bude muset iMessage umožnit komunikovat s aplikacemi třetích stran. Apple však již v loňském roce oznámil, že do iPhone přidá podporu standardu RCS, tedy Rich Communication Services. Tento protokol vytvořený v roce 2007 umožňuje komunikaci mezi zprávami z Androidu a iMessage.

Dnes nejčtenější

.