Zavřít reklamu

Funkce detekce autonehody je mnohými vnímána mírně kontroverzně. Její účel je bezesporu prospěšný a užitečný, v mnoha případech ale spustila falešný poplach a někdy i zbytečně zajistila výjezd složek záchranného systému, když to nebylo zapotřebí. I přes tyto falešné poplachy ale řada lidí pěje na tuto funkci chválu.

V Lake Pleasant v Arizoně pomohla funkce detekce nehody na hodinkách Apple Watch najít muže, který se stal účastníkem ranní autonehody. Úředníci v Tennesee si tuto funkci nemohou vynachválit, a to i přes množství falešných poplachů. Jak uvedl šerif okresu Yavapai, dispečink obdržel z hodinek Apple Watch 30letého muže textovou zprávu s informacemi o jeho poloze a zprávou, že se pravděpodobně stal účastníkem dopravní nehody. Na základě těchto informací byly na místo nehody vyslány pátrací a záchranné týmy. Nakonec se dotyčného uživatele Apple Watch podařilo najít o několik hodin později a zjistilo se, že od původního místa nehody ušel „asi pět kilometrů“.

Detekce nehody zalarmovala také záchranáře v okrese Maury v Tennessee, kdy je na Nový rok upozornila na vážnou nehodu. V tomto případě byl iPhone řidiče při nehodě vyhozen z auta, ale přesto byl schopen kontaktovat záchranné složky. „Podařilo se nám přijet na místo, kde se auto nacházelo uprostřed potoka,“ uvedl zástupce hasičů okresu Maury. „Naštěstí se cestujícímu ve vozidle podařilo bezpečně dostat ven, ale kdyby byl ve vozidle uvězněn nebo byl v bezvědomí, oznámení z iPhonu by mu rozhodně zachránilo život.“ Od roku 2022, kdy funkce detekce autonehody debutovala u iPhonů 14, společnost Apple neustále pracuje na zdokonalování algoritmu této funkce prostřednictvím aktualizací.

Dnes nejčtenější

.