Zavřít reklamu

V pondělí večer obletěla svět smutná zpráva týkající se první smrtelné kolize autonomně řízeného automobilu s člověkem. Neštěstí se stalo krátce nad ránem v Tempe v Arizoně. Již první zprávy z místa nehody však naznačovaly, že by mohlo být v této nehodě autonomně řízené auto zcela nevinně. Žena, která po střetu s automobilem zahynula, totiž prý přecházela silnici mimo přechod. To následně potvrdila druhý den i samotná policie. Nyní si můžeme udělat díky videu z automobilu obrázek o nehodě sami.

Policie před pár dny krom toho, že žena přecházela mimo přechod, potvrdila i to, že do vozovky vstoupila ze stínu a tudíž nebylo možné této nehodě prakticky zabránit. Tato slova teď potvrdil i onen záznam z automobilu, který policie zveřejnila. Je na něm totiž patrné, že se osoba před automobilem objevila opravdu ve zlomku vteřiny. Přes cestu navíc nešla přímo, ale spíše lehce zešikma, čímž si ji samozřejmě prodloužila. Je tedy jasné, že autonomně řízený vůz a ani řidič, který seděl za jeho volantem, nemohli již nehodě zabránit.

Ačkoliv vypadá rychlost automobilu na videu jako poměrně vysoká, podle serveru The Verge dosahovala zhruba 65 km/h, což by mělo být ještě méně, než kolik je v daném úseku povoleno.

Takto vypadají testovací auta Applu: 

Uvidíme, jakým směrem se tedy bude vyšetřování v dalších dnech ubírat a zda budou mít kvůli tomuto incidentu společnosti testující autonomní řídící systémy se svými pokusy větší starosti. Vzhledem k tomu, jak celá nehoda proběhla, je však poměrně pravděpodobné, že mít žádný větší dopad na testování těchto vozů nebude. Vina je totiž evidentně na straně sražené ženy.

uber_tempe_2.png

Dnes nejčtenější

.