Zavřít reklamu

Jsou to už čtyři měsíce od nešťastné události, která se stala v Tempe v Arizoně. Autonomně řízený automobil společnosti Uber zde srazil starší ženu přecházející přes silnici na místě, kde nebyl vyznačený přechod. Ačkoliv seděl za volantem automobilu člověk, který musí jízdu kontrolovat, střetu již bohužel nedokázal zabránit. Ženu vozidlo po nárazu usmrtilo.

První informace nasvědčovaly tomu, že za nehodu může automobil a jeho špatné nastavení. Jeho senzory totiž vyhodnotily překážku jako “falešně pozitivní” a tak ženu ignoroval. Bohužel takto by se měl při správném nastavení rozhodnout například v případě poletujícího listí či odpadků. Koncem května jsme se dozvěděli, že kvůli této události Uber testování autonomních vozidel přerušil a o práci tak přišlo až 300 zkušebních řidičů, kteří měli testování na starost.

Zatím poslední zpráva se dostala na veřejnost koncem června a týkala se dalšího zvratu ve vyšetřování. Při něm se došlo k závěru, že vinu nese řidič, který se – i přesto, že vozidlo neřídí – má věnovat tomu, co se děje před vozidlem. Místo toho na svém telefonu sledoval televizní pořad a i proto nestihl včas na situaci zareagovat. A tím se dostáváme k dnešní zprávě, která se vrací na samotný začátek.

Uber se totiž rozhodl, že obnoví testování svých autonomních vozidel na veřejných cestách, ale zatím s řidičem. Ten bude mít nad vozem plnou kontrolu a řízení tak bude pouze na něm. Hlavní cíl tohoto kroku je sbírání dat a mapových podkladů pro vylepšení jejich systému samořiditelných aut. Zatím bude testování probíhat v Pittsburghu a k situaci se vyjádřil i mluvčí tamního starosty: „Uber nás informoval o svých plánech a starosta Peduto si cení jejich rozhodnutí pokračovat v testování v manuálním módu a jejich snahy o co největší bezpečnost na ulicích Pittsburghu. Starosta a jeho kancelář budou pokračovat v kooperaci s Uberem na zajištění co největší bezpečnosti.“

Takto zachytily kamery březnovou nehodu:

Vozidla budou mít i několik nových vychytávek. Jednou z nich je systém pro monitorování řidiče, který obsahuje i kameru. V případě zjištění „nepozornosti“ řidiče je spuštěna zvuková výstraha. Sledování řidičů se stává čím dál důležitější v procesu zdokonalování systémů autonomních vozidel. Nově také budou ve vozidle dva zaměstnanci – jeden na místě řidiče a druhý vedle něho. Ten bude zaznamenávat významné události. Aby Uber předešel jakýmkoliv budoucím problémům, připravil pro tyto zaměstnance i přísné tréninkové programy.

„Manuální řízení nám umožňuje vidět v reálném čase různé scénáře, které mohou nastat a se kterými se naše autonomní vozy mohou setkat. Po jejich zaznamenání tyto scénáře přeneseme do virtuálního světa a na testovací dráhu, čímž docílíme zlepšení kvality celého systému za podobných podmínek“ uvedl k celé situaci Eric Meyhofer z Uberu.

Myslíte si, že jsou samořiditelná vozidla budoucnost cestování, nebo se jedná o nebezpečný krok, který může vést k mnoha nehodám?

uber

Dnes nejčtenější

.