Zavřít reklamu

V polovině března obletěla svět velmi smutná zpráva o kolizi autonomně řízeného auta s chodkyní, která svým zraněním bohužel podlehla. Uber, kterému autonomní auto patřilo, samozřejmě testování této novinky okamžitě zastavil a začal spolu s policisty celou nehodu detailně prošetřovat, aby z ní mohl vyvodit následky a poučit se z ní do budoucna. A jak se zdá, viník je na světě.

Doposud se poměrně otevřeně hovořilo o tom, že auto Uberu mělo senzory nastaveny příliš “tolerantně”, takže bylo jejich vyhodnocování okolí do značné míry omezené. I kvůli tomu si nejspíš spletly chodkyni s igelitovým sáčkem, který ignorovaly a kvůli tomu autu nedaly signál k jakékoliv reakci. Doposud jsme však netušili, kdo za něco podobného může vlastně nést zodpovědnost. Pokud si však myslíte, že některý z vývojářů, spletli byste se.

Podle jednoho ze závěrů policejní zprávy, kterou získal portál TechCrunch, totiž může za nehodu z velké části i řidička, která se dostatečně nevěnoval jízdě a místo toho kontroloval svůj telefon. Kdyby tomu tak nebylo, nejspíš by stihl zareagovat včas, změnit směr automobilu a tím ženě zachránit život. Místo toho ale sledovala televizní pořad na NBC, což se vyšetřovatelům též podařilo zjistit.

Vina padá na řidičku 

Řidička se tak musí smířit s tím, že na ní bylo podáno trestní oznámení, ve kterém čelí obvinění ze zabití. V případě odsouzení pak ženě hrozí tvrdý trest, který by ale byl na místě i podle samotného Uberu. Ten má totiž pro testovací jezdce v autonomních automobilech striktní pravidla, jak se za volantem chovat, a prohlížení smartphonu mezi ně rozhodně nepatří. I proto se za svou zaměstnankyni Uber nepostavil, ale naopak ve svém prohlášení zdůraznil, že jeho politika takové počínání zakazuje. 

Velmi zajímavé je i prošetřování reakcí automobilu. Ukázalo se totiž, že při vyhodnocování změnilo svůj “názor” na objekt před sebou celkem čtyřikrát. To, že je potřeba brzdit, pak systém autu nařídil až zhruba 1,3 sekundy před nárazem, což je skutečně velmi krátká doba. Posledním hřebíčkem do rakve pak byl krok Uberu přenastavit nouzové brzdění jeho automobilu, které přestalo fungovat vždy ve chvíli, kdy bylo řízeno počítačem. Tento krok Uber ospravedlňuje jako pojistku proti různému nepředvídatelnému chování, které by mohlo ve výsledku ohrozit cestujícího v autě.

Vyšetřování se tedy přibližuje pomalu ke konci, byť na úplné rozuzlení si nejspíš ještě nějaký pátek počkáme. Faktem však je, že ať dopadne vyšetřování jakkoliv, ženě život bohužel stejně nevrátí. Snad se tedy z tohoto případu společnosti alespoň poučí a o ničem podobném již v budoucnu psát nebudeme muset. 

uber_tempe_2.png

Dnes nejčtenější

.