Zavřít reklamu

Tuzemští předplatitelé stramovací služby Netflix by se měli v těchto dnech a týdnech mít na pozoru. V Česku se totiž začínají hojně objevovat phishingové útoky s cílem vylákat z předplatitelů Netflixu údaje o jejich platebních kartách. Vystaveni jsme mu byli už i my v redakci a proto jsme se rozhodli vás před ním raději varovat.

Phishingový útok valící se Českem je ve své podstatě naprosto vzorovým kouskem. Jedná se konkrétně o hromadnou textovou zprávu informující adresáta o tom, že je potřeba potvrdit vaše přihlašovací údaje ke službě, abyste zabránili dvojím platbám a udrželi zároveň svůj účet aktivní. Ze zprávy je pak uživatel přesměrován na podvodnou stránku, která se z něj snaží vyloudit detaily ke kartě a problém je na světě. Od této chvíle je totiž zneužitelná a je třeba jí zablokovat na dálku prostřednictvím banky. Je tu však jeden podstatný háček. Při pohledu na url webové stránky, přes kterou máte vše potvrdit, je prakticky hned jasné, že se jedná o podvod.

Dorazí-li vám tedy v nadcházejících dnech či týdnech podezřelá zpráva od Netflixu, či vám už snad dorazil, nejlepší bude jej buď ignorovat, nebo raději rovnou smazat. V opačném případě si totiž zaděláte na pořádné nepříjemnosti, které vás v krajním případě mohou stát tisíce korun. Obezřetnost je tedy rozhodně na místě, byť protentokrát stačí skutečně jen selský rozum. Je sice pravděpodobné, že webová stránka, kterou poslal falešný Netflix nám do redakce, bude co nevidět zablokována, nicméně pro podvodníky není problém vytvořit podobných webů desítky.

Dnes nejčtenější

.