Zavřít reklamu

Jednou z nejzajímavějších novinek loňské generace iPhonů je bezesporu podpora satelitního SOS, díky kterému mohou jablíčkáři kontaktovat záchranné složky ve vybraných zemích i z míst, která nejsou pokryta mobilním signálem. Pokud si však myslíte, že tato komunikace probíhá přes satelity Applu, jste na omylu. Kalifornský gigant totiž pro tyto účely využívá satelity společnosti Globstar, se kterou uzavřel v minulosti smlouvu coby s exkluzivním poskytovatelem satelitních služeb pro jeho iPhony. A právě Globstar se nyní rozhodl spojit síly se společností SpaceX, která mu vynese v roce 2025 satelity mimo jiné pro satelitní komunikaci Applu v celkové hodnotě 64 milionů dolarů. S trochou nadsázky se tedy dá říci, že se SpaceX bude podílet na satelitním SOS Applu. 

O uzavření dohody informoval jako první portál NOLA.com, jehož slova následně potvrdily dokumenty předložené Komisi pro cenné papíry. Ve své podstatě se však nejedná o nic vyloženě překvapivého. Globstar totiž využil služeb SpaceX již v loňském roce při vynášení satelitů pro jiné účely. A jelikož se Muskova společnost evidentně odsvědčila, nyní získala další zakázku, která navíc nemusí být poslední. Apple si totiž před časem zaregistroval celou řadu patentů, ve kterých řeší rozšířené možnosti satelitní komunikace. Jinými slovy, je docela dobře možné, že se v dohledné době dočkáme možnosti využít satelitní komunikaci i k jiným účelům než jen k přivolání si záchranných složek z míst mimo signál. Zda se toho dočkáme za rok, dva či pět ale ukáže až čas.

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně

Dnes nejčtenější

.