Zavřít reklamu

Po mnoha a mnoha startech raket Falcon 9 s družicemi Starlink nám firma SpaceX nabídne něco netradičního. Start Falconu Heavy je totiž úžasné sledovat i online, díky perfektnímu streamu, který SpaceX vždy zajišťuje. Lákadlem u startů Falconu Heavy je vždy synchronní přistání dvou bočních stupňů na pevninských přistávacích plochách. Právě to vždycky zajistí velkou atraktivitu startu, což se zajisté stane i tentokrát. Pod aerodynamickým krytem se bude ukrývat družice EchoStar 24, také se můžete setkat s názvem Jupiter-3.

48124976652_2274a66988_k

EchoStar-24 je geostacionární družice, která pracuje v pásmu Ka a je založena na osvědčené platformě SSL-1300. Ta poskytuje flexibilitu pro podporu různých využití. Vyznačuje se zcela novou architekturou založenou na široké škále technologických pokroků včetně miniaturizace elektroniky, polovodičových zesilovačů a návrhů účinnějších antén umožňujících propustnost 500 Gb/s. Družici postavila firma Maxar Technologies a v současné době jde o nejtěžší komerční družici, která kdy zamíří na geostacionární oběžnou dráhu (9 200 kg). To samé platí i pro SpaceX, jelikož EchoStar-24 bude nejtěžší družice, kterou firma dopravila na dráhu přechodovou ke dráze geostacionární. Co se týče pokrytí, tak tam spadá Severní a Jižní Amerika, Kanada a Mexiko.

rsz_jupiter_3_-_launch_configuration

Startovat se má ve čtvrtek 27. července v 05:04 středoevropského letního času z rampy LC-39A v Kennedyho vesmírném středisku. Čtrnáct set tun těžká raketa vzlétne ze startovní rampy a zamíří na východ. Zhruba po dvou a půl minutách letu dojde k separaci urychlovacích stupňů, přičemž oba poletí po třetí. Ty se následně otočí proti směru letu, provedou zpětný zážeh a vrátí se zpět na pevninu. Centrální stupeň při této misi se nebude pokoušet o přistání na mořské plošině a bude tak zahozen. Co ale zahozeno nebude je aerodynamický kryt. O jejich vylovení z mořské hladiny se postará doprovodná loď Doug.

U6stKzw3B6nPjxvz2mmkYD

Pokud máte zájem start sledovat s českým komentářem, můžete sledovat přenos Dušana Majera na YouTube kanále Kosmonautix.cz. Tento přenos bude spuštěn zhruba 15 minut před startem.

Dnes nejčtenější

.