Zavřít reklamu

Projekt SpaceX pod záštitou Elona Muska mal vo včerajších hodinách vypustiť ďalšiu raketu Falcon 9. Minútu pred jej odletom sa však z doteraz neznámych komplikácií odpočet štartu zastavil. Spoločnosť SpaceX naplánovala opätovný štart na dnešný deň.

Spoločnosť SpaceX je poverená spustením prvej bangladéšskej satelitnej družice na obežnú dráhu. K tomuto úkonu je využívaná najmodernejšia verzia rakety Falcon 9. Družica s názvom Bangabandhu-1, ktorá sa nachádza na palube rakety Block 5 Falcon 9 SpaceX  má poslúžiť pre pokrytie internetu naprieč celým Bangladéšom. Ide o najnovšiu a najvýkonnejšiu verziu Falconu 9, ktorú doteraz spoločnosť SpaceX vyprodukovala. V budúcnosti sa chce zameriavať na vývoj novej obrej rakety – kozmickej lode BFR.

Včerajší stream s neúspešným štartom si môžete pozrieť v tomto videu.

Block 5 ponúka množstvo vylepšení, ktoré umožňujú jednoduchšie opätovné použitie rakety. Vďaka zmenám by si údržba rakety Block 5 nemala vyžadovať veľa času ani úsilia na to, aby bola opäť pripravená.

Hlavným cieľom misie je dostať Bangabandhu-1 na obežnú dráhu. Satelit sa odpojí vo výške okolo 22 000 míľ nad zemou, kde bude poskytovať telekomunikačné pokrytie pre Bangladéš a okolité oblasti. Je to po prvýkrát, čo táto krajina posiela komunikačný satelit na obežnú dráhu v takejto výške.

Cieľom pre Elona Muska je dvojnásobné použitie rovnakej rakety prvého stupňa počas 24 hodín. To by rapídne znižovalo náklady na prevádzkovanie tohoto projektu.

Raketa je pripravená na štartovanie z vesmírnej stanice SpaceX v Kennedy Space Center na myse Canaveral na Floride. Teraz sa spoločnosť pokúsi odštartovať dnes počas štartovacieho okna, ktoré trvá zhruba dve hodiny. Podmienky na let by mali byť trochu nepríjemné, no podľa prognóz je 60% šanca na ideálne podmienky pre štart.

Oficiálny stream spoločnosti SpaceX na youtube sa začne približne 20 minút pred štartom. Nenechajte si ujsť odlet doteraz najsilnejšej rakety typu Falcon 9.

Stream, ktorý začne okolo 22:00 si môžete vychutnať priamo v nasledujúcom videu.

Falcon

Dnes nejčtenější

.