Zavřít reklamu

Tisková zpráva: Ropa, podobně jako řada dalších komodit, prožívá v posledních měsících bouřlivé období. Od konce června její cena vzrostla skoro o 20 % a přehoupla se přes 80 USD za barel. Může ale toto rally pokračovat, nebo nás čeká obrat a nová minima? XTB si na toto téma připravilo živý komentář analytika Jiřího Tylečka a tradera Vojtěcha Slováka, který proběhne dnes 2.8. od 16:15 přímo na YouTube kanálu XTB.

Červenec byl pro ropu nejrůstovějším měsícem od ledna 2022. Důvodem je především rekordní poptávka a omezená nabídka. Globální poptávka v červenci dosáhla 102,8 mil. barelů denně, nicméně producenti ropy nebyli schopni tento objem plně pokrýt, a vznikl tak deficit, který se odhaduje se odhaduje na 2,2 mil. barelů. Za tímto problémem stojí kromě dalších faktorů i strategie členů OPEC, kteří v červenci snížili produkci o 840 tis. barelů denně a omezování produkce bude pravděpodobně pokračovat i nadále, jelikož Rusko a Saúdská Arábie mají v plánu v srpnu každý omezit denní těžbu o dalších 500 tis. barelů.

Z pohledu poptávky se zase dá očekávat její zvýšení, a to především z USA, kde podle posledních zveřejněných dat americká ekonomika rostla v druhém kvartálu více, než se čekalo (+2,4 %). Pravděpodobnost recese v globální ekonomice se tedy snížila.

Vše tím pádem nasvědčuje zvyšování cen ropy a následně i paliv, v blízké budoucnosti. Pro tuzemské řidiče navíc přichází negativní změny ve formě zvýšení daně na naftu. Celkově se tak zdá, že srpen se ponese spíše ve znamení zdražování na čerpacích stanicích.

Na druhou stranu při pohledu na graf ropy vidíme, že se nacházíme před silnou rezistencí pod  90 dolary. Pokud by došlo k obratu trendu, z technického hlediska je možné, že by se cena mohla dostat až k lokálnímu minimu okolo 70 USD. Obrat navíc mohou naznačovat i mnohé populární indikátory, jako například RSI (Relative strength index), který již překročil hranici 70 bodů.

Témata: , , , , , , , , ,

Dnes nejčtenější

.