Zavřít reklamu

Pokud se zajímáte o vesmír nebo kosmonautiku, určitě máte nějaké oblíbené zdroje informací. V dnešní době si můžete vybírat ze stovek různých aplikací nebo webových stránek, jejichž obsah je různorodý. Od aktuálního zpravodajství, přes sledování družic na noční obloze, sledování hvězd, polohu Mezinárodní vesmírné stanice, informace o plánovaných startech raket a spoustu dalšího. V dnešním článku se podíváme na nejlepší webové stránky a nejlepších aplikace pro Android i iOS, které se věnují kosmonautice nebo astronomii.

Kosmonautix.cz

Kosmonautix.cz je český informační portál. Každý den zde vychází minimálně dva články o kosmonautice (jeden dlouhý o půlnoci a jeden krátký odpoledne). Kosmonautix se již deset let zaměřuje především na aktuální zpravodajství, ale najdete zde i dokonalé seriály o historii, nebo velmi rozsáhlé a informacemi nabité články související s fyzikou a astronomií. Kosmonautix ovšem nezůstává pouze u článků a na YouTube pořádá vysílání ze startů raket a jednou měsíčně probíhá přímý přenos, který má název Pokec s Kosmonautixem. V něm diváci mohou psát své dotazy do chatu, na které moderátoři následně odpovídají. Pokud hledáte na internetu portál, na kterém vždy najdete kvalitní informace jak z historie, tak z aktuálního dění, a především v českém jazyce, určitě Kosmonautix.cz navštivte.

Astro.cz

Astro.cz je web patřící České astronomické společnosti (ČAS). Jedná se o sdružení odborných pracovníků v astronomii, amatérských astronomů a zájemců o astronomii. Astro.cz se narozdíl od Kosmonautixu zabývá především astronomií. Kromě skvělých článků o aktuálním dění na noční obloze zde najdete i fotogalerii, kam může kdokoliv přidávat fotografie z vlastního pozorování. Na Astro vychází jeden článek za jeden až dva dny, a tak máte jistotu, že Vám z aktuálního astronomického dění nic neunikne.

NASA.gov

NASA.gov je oficiální web americké agentury NASA, z čehož vyplívá že informace na něm jsou pouze v angličtině. Pokud Vás ale jazyk neomezuje, můžete si na webu přečíst zajímavé historické články, prohlédnout krásné fotky, a to i z Mezinárodní vesmírné stanice. Dále se zde dozvíte informace o plánovaných misích nebo programech. Také zde naleznete vysílání televizního kanálu NASA TV, ve kterém se pravidelně vysílají všechny starty k Mezinárodní vesmírné stanici, družicové záběry, dokumenty a další.

Next Spaceflight

Tato aplikace je dostupná pro oba operační systémy, tedy iOS i Android a pokud si chcete udržovat základní přehled o aktuálním dění, blížících se startech anebo zajímavostech, je tato aplikace určitě pro Vás. Hlavní přednost této aplikace je určitě v přehlednosti, kdy hned po otevření aplikace na hlavní stránce vidíte nejbližší plánovaný start, níže nové články na webu NASASpaceFlight (za vývoj aplikace je odpovědný redaktor webu NASASpaceFlight) a pod nimi sekce se zajímavostmi, konkrétně jaký start se konkrétní datum v minulosti odehrál. Dále aplikace nabízí samostatnou sekci starty, kde jsou všechny podrobně rozepsány a také sekci události, do čehož spadají přílety a odlety kosmických lodí k a od Mezinárodní vesmírné stanice a další. Next Spaceflight také umí posílat oznámení o blížících se startech a událostech, které si můžete nastavit podle vaši libosti. Máte tak jistotu, že Vám nic neunikne.

NASASpaceFlight.com

Dalším skvělým webem zabývajícím se převážně kosmonautikou je bezesporu NASASpaceFlight. Stejně jako NASA.gov je i toto anglický web, na kterém naleznete aktuální informace, ale i povedené články z historie. Mimo to mají i vlastní merch, který je velmi povedený. Součástí webu je také velmi rozsáhlé fórum. Mimo to jsou také velmi aktivní na YouTube, kde vysílají starty raket a každý den pravidelně vychází video ze základny Boca Chica v jižním Texasu, kde společnost SpaceX vyvíjí a testuje prototypy systému Super Heavy Starship.

Space.com

Webová stránka Space.com je také v angličtině, ale narozdíl od předchozích se nezaměřuje pouze na kosmonautiku nebo astronomii, ale kombinuje obě tyto kategorie. Pokud tak vládnete angličtinou a chcete mít všechny informace na jednom místě, je Space.com právě pro Vás. Nutno podotknout, že se tento web zaměřuje především na aktuální dění, takže na moc dlouhých článků, nebo článků o historii zde nenarazíte.

ISS on Live / ISS Live Now

ISS On Live na Androidu (na iOS ISS Live Now) je perfektní aplikace pro sledování polohy Mezinárodní vesmírné stanice. Po nainstalování a spuštění aplikace se hned na hlavní stránce aplikace zobrazí mapa, na níž bude znázorněna poloha Mezinárodní vesmírné stanice a její dráhy. Kolem stanice je také zobrazen červený kruh. Ten znázorňuje viditelnost stanice. Jinými slovy, pokud se nacházíte uvnitř červeného kruhu, měli byste na obloze vidět prolétající stanici. Hned pod mapou je okno s přímým přenosem z kamery přímo na Mezinárodní vesmírné stanici.

Leolabs

Leolabs je interaktivní webová stránka na které jsou zmapovány pohyby všech družic, větších úlomků a stupňů raket na nízké oběžné dráze, přičemž se nejedná jen tak o nějakou animaci. Ta je u Leolabs založena na skutečných datech, které se několikrát do hodiny aktualizují. Díky celé řadě filtrů si můžete nechat na oběžné dráze zobrazit jen konkrétní družice, nebo oběžné dráhy. Co se týče sledování objektů na oběžné dráze, tak Leolabs, jakožto nástroj zdarma, určitě stojí za vyzkoušení.

Dnes nejčtenější

.