Zavřít reklamu

Apple se společností Corellium bojuje u soudu již dlouhou dobu. Dle Applu společnost prodává virtuální iOS zařízení, aniž by k tomu měla jakékoli oprávnění. Jablečný gigant však nedávno čelil u soudu velké porážce, neboť soud rozhodl, že Corellium svými produkty žádná autorská práva Applu neporušuje.

Počátky sporu spadají až do roku 2019. O dva roky později se chvíli zdálo, že spor bude zažehnán a dojde k urovnání, což se ale nakonec nepodařilo. Odvolací soud nyní rozhodl, že simulátor Corellium CORSEC je chráněn tzv. „doktrínou spravedlivého používání“ tamního autorského zákona. Tato doktrína zajišťuje, že díla chráněná autorským právem mohou být v některých situacích replikována. Společnost Corellium tvrdí, že její virtuální nástroje se systémem iOS slouží pouze k účelům bezpečnostního výzkumu, s čímž soud souhlasí. Tříčlenná porota uvedla, že produkty Corellium „zajišťují vědecký pokrok tím, že umožňují bezpečnostní výzkum důležitých operačních systémů“.

 

Výsledkem sporu tedy je, že Corellium může i nadále poskytovat svým zákazníkům virtuální stroje iOS. Corellium svou činností umožňuje bezpečnostním expertům provozovat virtualizovaná iOS zařízení pro výzkumné účely. Není tedy divu, že společnost byla Applem nařknuta z prodeje kopií bez autorizace. Zároveň prý pomáhá hackerům najít způsoby, jak operační systém napadnout. Virtuální stroje Corellium iOS jsou k dispozici prostřednictvím předplatného pro podnikové nebo individuální zákazníky. Společnost však tvrdí, že každou žádost přezkoumává, aby zabránila použití jejího softwaru ke škodlivým účelům. Ceny se pohybují od 99 do 295 dolarů.

Dnes nejčtenější

.