Zavřít reklamu

Že se Apple ocitá u soudu poměrně často vám musí být z množství článků s touto tématikou, které můžete na našem webu najít, více než jasné. Většinou se však jedná o spory s různými patentovými trolly, kteří nemají s Applem prakticky nic společného, ale na jeho úspěchu se chtějí přiživit a z jeho konta na to své přečerpat tučnou sumu. Žaloba, která na Apple před pár dny přistála, však pochází takřka z vlastních řad. Opřel se do něj totiž jeho bývalý zaměstnanec, který cítí velkou křivdu. 

Do boje proti Applu se pustil jeho bývalý inženýr Darren Eastman, který sám sebe označuje za jednoho z otců užitečné funkce Najít iPhone. Nad jejím vytvořením začal přemýšlet už v roce 2008, kdy ztratil svůj iPhone. Se svou vizí seznámil Steva Jobse, kterému se nápad i přes odpor některých předních představitelů Applu v čele s vedením marketingu iTunes zalíbil a dal mu zelenou. Eastman tak mohl spolu se svými spolupracovníky na funkci pracovat, aby jí pak mohli v červnu roku 2010 ukázat světu. Později si Apple kvůli ní dokonce zaregistroval několik patentů, aby jí od něj nemohly konkurenční společnosti okopírovat. A právě v tom je jeden z kamenů úrazu. Eastman totiž v patentové přihlášce nefiguruje jakožto jeden z vynálezců, čehož by ale rád nyní konečně dosáhl. 

Není to však jen jeho opomenutí v patentové přihlášce, co Darrena přimělo k boji proti Applu. Podle jeho slov jej totiž z Applu po pár letech vyhodili zcela neoprávněně a to dokonce i přesto, že mu sám Steve Jobs kdysi přislíbil, že bude moci v Applu pracovat navždy. Po smrti otce Applu se však situace ve společnosti razantně změnila, což vedlo k odchodu mnoha talentovaných zaměstnanců, kteří nebyli ochotni přijmout nové praktiky společnosti. Podle Eastmana je nyní hlavní snahou vedení Applu odstranění daňové povinnosti či umlčení špatného PR společnosti. Vedení podle něj dále přehlíží problémy s kvalitou současných i chystaných produktů. Samotný Eastman byl pak z Applu v roce 2014 propuštěn za údajnou neprofesionální a nevhodnou komunikaci, což ale podle inženýrových slov vůbec nebyla pravda. 

Darren od Applu požaduje jako náhradu škody navrácení jeho akcií, na které má podle jeho slov nárok, a dále náhradu škod včetně úroků a zaplacení advokátních poplatků, což dělá dohromady zhruba dalších 355 tisíc dolarů. I tak se ale dá předpokládat, že se teto pro Apple malé částky nedočká. Pokud by totiž soud uznal, že má Darren pravdu, rozsudek by v žádném případě nevrhal na Apple dobré světlo. Je tedy velmi pravděpodobné, že ten se pokusí soud vyhrát za každou cenu. 

Find-My-iPhone-fb

Dnes nejčtenější

.