Zavřít reklamu

Součástí nejnovějších operačních systémů od Applu je mnoho novinek, z nichž některé najdeme také v nativním prohlížeči Safari. Konkrétním novinkám jsme se věnovali v jednom z předešlých článků, který si můžete přečíst klepnutím na odkaz níže. Apple při představování iOS 16 a dalších systémů relativně dlouze mluvil také o tzv. passkeys, tedy přístupových klíčů, které jsou v Safari k dispozici. Bohužel se však této funkci nevěnuje prakticky žádná pozornost, především tedy u nás v Česku, což je rozhodně škoda, jelikož je rozhodně fajn a svým způsobem představuje budoucnost používání webu. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 5 věcí o přístupových klíčích (nejen) z iOS 16, které byste měli znát.

Jak přístupové klíče fungují?

Přístupové klíče mají za úkol jediné – kompletně nahradit doposud využívaná hesla, na která jsme sice zvyklí, ve skutečnosti už se ale v dnešní době nejedná o ideální způsob zabezpečení, a to z hned několika důvodů. Konkrétně mají přístupové klíče využívat namísto hesla biometrické ověření pomocí Touch ID nebo Face ID. Nyní si možná říkáte, že takovou funkci umí iOS už delší dobu, opak je ale pravdou – doposud totiž docházelo pouze k vyplnění hesla pomocí biometrie. S přístupovými kódy bude jakožto heslo sloužit přímo váš otisk prstu (Touch ID) či sken tváře (Face ID), což je hlavní rozdíl. Aktuálně jsou přístupové klíče k dispozici na některých velkých zahraničních portálech, na rozšíření v Česku si ale ještě budeme muset počkat.

passkeys přístupové kody safari ios 16

Chrání před phishingem

Apple se samozřejmě snažil přístupové klíče vytvořit hlavně s ohledem na maximální bezpečnost a ochranu soukromí. Díky tomu jsou přístupové klíče oproti heslům velmi dobře chráněné před phishingem. Každý přístupový kód se totiž nikdy nedostane z konkrétního zařízení a pro každý web je jedinečný. Vy, jakožto uživatel, navíc ani nevíte, jak vlastně konkrétní přístupový klíč vypadá, takže se ani nemusíte o nic starat. Zkrátka logické a velmi jednoduché řešení, které mělo přijít už dávno.

Chrání před úniky dat

Nejenže přístupové klíče dokáží chránit před phishingem, dokonce jablíčkáře dokáží ochránit i před úniky dat. Jak už bylo zmíněno, tak se přístupové klíče nikdy neukládají na webových serverech, tudíž se nikdy nedostanou z vašeho jablečného zařízení. Díky tomu jablíčkáři nemusí mít obavy z toho, že by z nějakého webu, například při hackerském útoku, unikly jejich údaje spojené s účtem.

iphone bezpečnost

Jednoduché přihlašování na dalších zařízeních

Někteří z vás se nyní dost možná ptají, jak to vlastně bude s přihlašováním k uživatelským účtům na dalších zařízeních. Přece jenom, většina z nás využívá přes den hned několik různých zařízení, a tak se jedná o důležitou záležitost. I na tohle však Apple naštěstí myslel – pokud se budete chtít přihlásit k nějakému účtu s využitím přístupového kódu na jiném zařízení, klidně nejablečném, tak stačí iPhonem či iPadem naskenovat zobrazený QR kód a ověřit se pomocí Touch ID nebo Face ID. Následně dojde k „propojení“ a přihlášení.

Synchronizace mezi zařízeními

Je naprosto samozřejmé, že se veškeré přístupové klíče synchronizují napříč všemi vašimi zařízeními. Díky tomu máte jistotu, že se k vašim účtům přihlásíte na jakémkoliv zařízení, které je vedené pod vaším Apple ID, a na kterém je nastavená Klíčenka na iCloudu. Veškerý přenos a synchronizaci přístupových kódů mezi zařízeními pak probíhá šifrovaně, takže i z tohoto hlediska je vše ošetřeno tak, aby nebylo možné zneužití.

Dnes nejčtenější

.