Zavřít reklamu

Na konci minulého týdne Apple spustil prodeje nového 13″ MacBooku Pro s nedávno představeným čipem M2. Tento stroj už se aktuálně objevil také v rukách některých zahraničních recenzentů, kteří již samozřejmě provedli mnoho různých testů, recenzí apod. To, že je čip M2 po stránce CPU a GPU oproti M1 výkonnější, se vědělo už od představení. Co se pak týče SSD, tak i zde bychom případně očekávali zvýšení výkonu, tedy rychlostí čtení a zápisu. Jenže se ukázalo, že tomu je přesně naopak a SSD základního 13″ MacBooku Pro s M2 je ve skutečnosti oproti základnímu modelu předešle generace pomalejší.

Na výše uvedený problém poukázalo hned několik různých recenzentů, a to například na YouTube kanálech Max Tech a Created Tech. Pokud tedy máte v plánu pořídit si základní 13″ MacBook Pro s čipem M2 a v konfiguraci s SSD o kapacitě 256 GB, tak je nutné počítat s pomalejším výkonem oproti stejnému zařízení předchozí generace s čipem M1. A jaká jsou konkrétní data? V případě základní 13″ MacBooku Pro M2 jsou rychlosti čtení a zápisu 1446 MB/s, respektive 1463 MB/s, zatímco základní 13″ MacBook Pro M1 nabízel rychlosti 2900 MB/s, respektive 2215 MB/s. To je rozdíl 1454 MB/s v případě čtení a 752 MB/s v případě zápisu. Rozdíly tedy rozhodně nejsou zanedbatelné, naopak – u čtení je rozdíl více než 50 % a u zápisu 34 %.

Veškeré testy rychlostí SSD byly prováděny ve známém programu Blackmagic Disk Speed Test, kterou používáme v redakci i my. Někteří z vás se jistě ptají, proč ke zpomalení došlo. U předchozího 13″ MacBooku Pro M1 s 256 GB SSD totiž Apple využil dva NAND moduly o kapacitě 128 GB, oproti jednomu 256 GB modulu u nové generace s čipem M2. S využitím vícero NAND modulů může disk pracovat rychleji, což je přesně tento případ. A z jakého důvodu se Apple rozhodl pro tuto změnu? Těžko říct. Teoreticky se může jednat o snížení nákladů na výrobu. Každopádně se rozhodně jedná o neférové chování Applu, a to vzhledem k tomu, že se jedná o mašinu, která v názvu nese slovíčko Pro.

Srovnání SSD 13″ MacBooků Pro s M1 a M2 si můžete přehrát zde:

Na závěr se hodí pouze zmínit to, že se tato nižší rychlost SSD u 13″ MacBooku Pro s M2 týká opravdu pouze základního modelu s kapacitou 256 GB. Aaron Zollo z YouTube kanálu Zollotech totiž provedl stejné testy s novým 13″ MacBookem Pro s SSD o kapacitě 512 GB a ukázalo se, že zde jsou rychlosti srovnatelné s předchozí generací. S největší pravděpodobností budeme podobné snížení rychlosti SSD pozorovat i u základní varianty nového MacBooku Air s M2. Na to si ale ještě nějakou dobu budeme muset počkat.

Dnes nejčtenější

.