Zavřít reklamu

Stejně jako v předešlých letech, ani letos nebude zřejmě dostupnost nových iPhonů na podzim nikterak růžová. Minimálně u jednoho ze čtyř chystaných modelů totiž nabral Apple kvůli opětovnému rozpuku pandemie koronaviru v Asii poměrně velké zpoždění ve vývoji a výrobě, kvůli čemuž se zdá v současnosti velmi pravděpodobné, že jej bude na pultech obchodů po představení velký nedostatek. 

Černého Petra si měl podle asijského portálu Nikkei vytáhnout konkrétně 6,7” iPhone 14 Max – tedy levnější verze modelu Pro Max, kterou Apple ve své nabídce de facto nahradí iPhone mini. Ten se totiž prodejně neprosadil, zatímco hlad po velkých iPhonech a obecně telefonech je čím dál tím větší. Náhrada 5,4” za 6,7” verze s velkým prodejním potenciálem tedy dává pohledem Applu rozhodně smysl. Bohužel, vstup do pomyslného života však bude mít novinka poměrně krušný. Kvůli problémům v poslední fázi testování, které se točí zejména kolem kvality dílů a jejich vývoje a výroby, se měl totiž Apple právě kvůli rozpuku COVID-19 zaseknout a nabrat zhruba třítýdenní zpoždění, které se bude jeho dodavatelský řetězec nyní snažit dohnat. Je nicméně otázkou, zda je něco takového vůbec v jeho schopnostech, jelikož pandemie koronaviru v Asii jednak na ústupu není a jednak je start výroby novinek již velmi blízko a tudíž prostor pro dohánění tak úplně nikde nezbývá.

Pokud se Applu nepodaří manko nabrané u iPhonu 14 Max dohnat, což je bohužel velmi pravděpodobné, nabízí se celkem dva scénáře k řešení. Prvním je pozdější spuštění prodejů, aby šel telefon na pulty obchodů alespoň s nějakými skladovými zásobami (tedy řešení, které jsme viděli u iPhonu X, XR či třeba 12 mini a 12 Pro Max), tím druhým pak start spolu s ostatními iPhony 14, ale s tím, že čekací doby budou na novinku extrémně dlouhé. Je tedy otázkou, co je pro Apple a potažmo pro jeho uživatele lepší řešení. 

Dnes nejčtenější

.