Zavřít reklamu

Začíná váš vysavač jaksi ztrácet tah, při činnosti zapáchá, přehřívá se, případně zvláštně hučí? Nebo se vám dokonce stává to, že se uprostřed vysávání sám od sebe vypne? Nemusíte jej ihned měnit za nový. Odborníci z FixShop.cz nám prozradili, jak si jej můžete opravit sami doma a které náhradní díly na vysavače budete potřebovat.

Přestože vysavač se může na první pohled jevit jako složité zařízení, ve skutečnosti se v jeho útrobách nachází poměrně jednoduchá technika. To znamená, že mnohé opravy lze snadno provést i v domácích podmínkách. Technici z FixShop.cz nám prozradili jednoduché tipy, jak odhalit příčinu problémů a jak se s nimi vypořádat.

Pravidelné vyprázdnění zásobníku je klíčové

Každý vysavač je vybaven zásobníkem, do kterého se ukládají všechny vysáté nečistoty. Ten se postupně zaplňuje a pokud je velmi plný, může narušit fungování zařízení. Objevuje se zápach či slabší sací výkon. V takovém případě hned víte, že je třeba zásobník vyprázdnit. Některé vysavače disponují vyměnitelnými papírovými sáčky, jiné umožňují zásobník demontovat, vyčistit a vrátit na původní místo.

Vzduchový filtr do vysavače

Ve vzduchovém filtru, který se nachází v těle vysavače, se postupně sbírají nečistoty. V důsledku toho se postupně ucpává a narušuje optimální fungování zařízení. To, jak umíte svépomocí vzduchový filtr demontovat, naleznete uvedeno v návodu k vysavači. Některé modely jsou vybaveny moderními filtry, které stačí jen vyčistit. V mnoha případech však musíte vzduchový filtr či HEPA filtr vyměnit za nový.

filter2

Netěsnící hadice

Příčinou slabého výkonu je často netěsnost v sacím traktu. Nejednou se stává, že pružná hadice má v některém místě díru, případně jsou poškozena nějaká těsnění. Technici z FixShop.cz radí, že problém můžete jednoduše vyřešit přelepením poškozeného místa dobrou lepicí páskou. Z dlouhodobého hlediska je však lepší komponent vyměnit za nový.

Opačným problémem je ucpaná hadice či tyč od vysavače. Ta se obvykle projevuje zvláštním zvukem a přehříváním motoru. Řešení je jednoduché – hadici stačí řádně vyčistit a odstranit z ní jakékoli zaseknuté předměty.

I nástavec na vysavač se opotřebovává

Na hadice klasických vysavačů si můžete dokoupit různé nástavce, které se postupně opotřebovávají a přestávají plnit svoji funkci. S nástavci se však setkáte i v případě robotických vysavačů. Pokud máte pocit, že vysavač po sobě zanechává nějak spoustu nečistot, zkuste zkontrolovat stav těchto nástavců. Když jsou viditelně opotřebované, nahraďte je novými.

Vysavač

Pozor na napínání elektrického kabelu

Při manipulaci s vysavačem si dávejte pozor, abyste elektrický kabel nenatahovali na doraz. V takovém případě se namáhají kontakty, v důsledku čehož může později docházet k výpadkům napájení. Pokud se vám stává, že se vysavač občas náhodně vypne nebo nelze zapnout, zkontrolujte stav kabeláže. Je-li poškozena, zařízení raději svěřte do rukou profesionálním technikům.

Zakupte si příslušenství k vysavačům online

V dnešní době náhradní díly na vysavače a příslušenství zakoupíte jednoduše online. Například v e- shopu FixShop.cz. V nabídce naleznete hubice na vysavače, nástavce, různé filtry a další součásti, které jsou potřebné při pravidelné údržbě nebo jednoduchém servisu. Díly si objednáte z pohodlí gauče a doma je můžete mít již do 24 hodin.

Dnes nejčtenější

.