Zavřít reklamu

Tuzemští předplatitelé stramovací služby Netflix by se měly v těchto dnech a týdnech mít na pozoru. Portál Seznam Zprávy totiž dnes informoval, že se v Česku začínají hojně vyskytovat phishingové útoky s cílem vylákat z předplatitelů Netflixu údaje o jejich platebních kartách. A ačkoliv je podle všeho phishing poměrně dost průhledný, minimálně v jednom případě už byl úspěšný. 

Phishingový útok valící se Českem je ve své podstatě naprosto vzorovým kouskem. Jedná se konkrétně o hromadný mail informující adresáta o tom, že má údajně Netflix potíže s aktuálními fakturačními údaji s tím, že by bylo dobré své platební údaje zkontrolovat. Z mailu je pak uživatel přesměrován na podvodnou stránku, která z něj vyloudí detaily ke kartě a problém je na světě. Od této chvíle je totiž zneužitelná a je třeba jí zablokovat na dálku prostřednictvím banky. Je tu však jeden podstatný háček. Email, který se tváří jako upozornění od Netflixu, je totiž plný přepisů a celkově zvláštností, které by měly uživatele “na první dobrou” od zadání údajů ke kartě odradit. Že se jedná o podvod je pak snadno odhalitelné i přes mailovou adresu, ze které zpráva došla, či kvůli spoustě kontaktů v kopií na další uživatele Netflixu se stejným potenciálním problémem. Odhalení mailů si však samozřejmě Netflix dovolit v žádném případě nemůže. 

Dorazí-li vám tedy v nadcházejících dnech či týdnech podezřelý mail od Netflixu, či vám už snad dorazil, nejlepší bude jej buď ignorovat, nebo raději rovnou smazat. V opačném případě si totiž zaděláte na pořádné nepříjemnosti, které vás v krajním případě mohou stát tisíce korun. Obezřetnost je tedy rozhodně na místě, byť protentokrát stačí skutečně jen selský rozum. 

Dnes nejčtenější

.