Zavřít reklamu

Zatímco v období hlavního rozpuku pandemie COVID-19 se Netflixu naprosto neuvěřitelně dařilo díky tomu, že bylo mnoho lidí zavřených doma, nyní začíná pokulhávat. Jen v předešlém čtvrtletí přišla společnost o více než 200 000 odběratelů, přičemž její vedení se obávalo toho, že se jedná o začátek dlouhodobého trendu. Proti němu se proto okamžitě rozhodli začít bojovat jednak pomocí vytvoření nového předplatného tarifu, který bude levnější než všechny současné, avšak za to v něm budou reklamy, ale také testováním zpoplatnění sdílení hesla. Právě sdílené účty totiž připravují Netflix o nemalé peníze, což je pro něj přitom zcela zásadní. Obě novinky jsou sice zatím ve fázi testování, minimálně v případě druhé zmiňované však již nyní víme, kolik by měla zhruba stát. 

Poplatek za sdílení hesla začal Netflix v testovacím režimu nově účtovat v zemích Latinské Ameriky, konkrétně pak v Argentině, Salvadoru, Guatemale, Hondurasu a Dominikánské republice. Přestože se může na první pohled zdát, že se jedná o země Netflixem neposkvrněné, pravdou je, že i zde se těší služba velké popularitě, díky čemuž jsou tak pro podobný test ideální. Co se pak týče výše poplatku, který je nutné platit v případě, že sdílíte heslo s někým, kdo s vámi nesdílí domácnost (tedy jinými slovy jste doposud porušovali podmínky Netflixu), ten je v současnosti nastaven v přepočtu na 2,99 dolaru – tedy asi na 72 Kč. Nejedná se tedy vyloženě o nízkou částku, na druhou stranu je však tento poplatek stále výrazně nižší než kolik si Netflix účtuje za nejlevnější předplatné a bude velmi pravděpodobně i nižší než částka, kterou bude chtít tento streamovací gigant za nové předplatné s reklamami. 

Bude velmi zajímavé sledovat, jak rychle se Netflix rozhodne pro zavedení této novinky po celém světě, ale hlavně to, jak bude schopen vymáhat její dodržování. Aby totiž zpoplatnění hesel dávalo smysl, musí z logiky věci nějakým způsobem vyřešit to, aby účet fungoval v nějakém speciálním režimu, kdy například bude ke každému profilu vlastní login a heslo a půjde z něj sledovat obsah jen na jednom zařízení v danou chvíli. Dobrovolně se totiž lidem platit chtít samozřejmě nebude. 

Dnes nejčtenější

.