Zavřít reklamu

Jak na Macu aktivovat Live Text je fráze, kterou uživatelé jablečných počítačů s nainstalovaným macOS Monterey v poslední době často vyhledávají. Live Text je funkce, s pomocí které můžete v rámci nových operačních systémů jednoduše pracovat s textem, který se nachází na nějakém obrázku či fotce. Live Text dokáže tento text rozpoznat a následně jej můžete označit, zkopírovat, vyhledat apod. Problém je ale v tom, že na všech podporovaných zařízeních je Live Text v Česku nativně deaktivován, jelikož není k dispozici pro český jazyk. To ale není bůhvíjak velký problém a naštěstí lze Live Text i přesto ručně aktivovat.

Jak na Macu aktivovat Live Text

Pokud byste chtěli Live Text aktivovat na iPhonu či iPadu, tak je nutné, abyste si prvně v systému přidali anglický jazyk, následně pak stačí Live Text aktivovat. Na Macu je celý postup jednodušší, jelikož nemusíte nikde přidávat žádný jazyk – stačí, abyste Live Text aktivovali. Nutno podotknout, že se možnost pro aktivaci Live Textu nachází na takovém místě, na které se většina uživatelů snad nikdy ani nepodívala. Postupujte tedy následovně:

  • Prvně na vašem Macu vlevo nahoře klepněte na ikonu .
  • Jakmile tak učiníte, tak z menu, které se zobrazí, vyberte Předvolby systému…
  • Následně se otevře nové okno se všemi dostupnými sekcemi pro správu předvoleb.
  • V rámci tohoto okna najděte a rozklikněte sekci s názvem Jazyk a oblast.
  • Pak se ujistěte, že se v horním menu nacházíte v záložce Obecné.
  • Dále už jen stačí, abyste zaškrtnuli možnost Vybírat text v obrázcích vedle Živý text.
  • Nakonec se zobrazí upozornění o tom, že je Živý text k dispozici jen v některých jazycích – klepněte na OK.

Pomocí výše uvedeného postupu lze tedy na Macu provést aktivaci funkce Live Text, chcete-li v češtině Živý text. Jak už bylo zmíněno výše, tak v rámci macOS Monterey není nutné přidávat žádný další jazyk, aby se Live Text zpřístupnil. Live Text můžete po aktivaci využít například v nativní aplikaci Fotky. Zde stačí, když si najdete nějaký obrázek nebo fotku s textem, a poté ji rozkliknete. Na otevřeném obrázku pak jednoduše přejeďte kurzorem přes text a klasickým způsobem jej označte, stejně jako třeba na webu. Pak už je možné text zkopírovat a dále s ním pracovat. Jedinou nevýhodou je, že Live Text neumí nativně český jazyk, tudíž nezvládá pracovat s diakritikou.

Dnes nejčtenější

.