Zavřít reklamu

Když Apple představil na letošní jarní Keynote své AirTagy, řada lidí se začala obávat, zda není možné je zneužít pro účely sledování druhých osob. Apple ihned všechny pochybující uklidnil a vysvětlil, že AirTagy k tomuto účelu zneužít nelze – respektive není to tak jednoduché. Nedávný případ z Floridy ale ukázal, že ke sledování osob je možné zneužít iPhone. Přesně to totiž poměrně kuriózním způsobem provedl jeden muž s cílem okrást svou budoucí oběť.

Pachatel údajně za pomoci magnetů připevnil iPhone k autu muže, kterého chtěl okrást. Díky připojenému iPhonu tak mohl svou oběť snadno sledovat na její cestě na večírek v nedalekém bytě. Podezřelý Derrick Maurice Herlong spolu se svým komplicem nakonec svou oběť nejen okradli, ale ještě smrtelně postřelili jinou osobu. Herlonga údajně zaujalo, když viděl svou budoucí oběť  v jednom z floridských nákupních středisek nést tašky luxusních značek. Muže, který posléze nasedl do svého Lexusu, nejprve sledoval k dalšímu obchodu, a když poškozený opustil svůj vůz, připevnil mu Herlong spolu se svým komplicem na vůz sledovací iPhone. Když muž dorazil na místo, oba pachatelé jej obstoupili, ohrožovali jej střelnou zbraní, a kromě toho, že jej okradli, také smrtelně postřelili dvaatřicetiletého Jacarise Roziera. Herlong byl obviněn z vraždy, krádeže a dalších trestných činů, obvinění ale odmítl. Herlongův právní zástupce odmítl obvinění komentovat.

K incidentu došlo již v druhé polovině letošního února, a podle dostupných zpráv to vypadá, že se jednalo o pečlivě organizovanou akci. Herlong si totiž údajně inkriminovaný iPhone pořídil již několik týdnů před spácháním svého činu, a to za ukradených dokladů, které odcizil jinému zločinci. Vyšetřovatelé našli při ohledávání místa činu malý nylonový sáček, visící ze spodní strany vozu oběti. „K sáčku byly připevněny dva magnety. Uvnitř sáčku se nacházel iPhone v režimu Nerušit,“ uvedli vyšetřovatelé, a dodali, že baterie iPhonu byla téměř plně nabitá, což svědčilo o tom, že zařízení bylo k vozu připevněno krátce před činem. Proměnit iPhone ve sledovací zařízení není nic složitého, a na internetu existuje na toto téma spousta návodů.

Dnes nejčtenější

.