Zavřít reklamu

Doba se neustále posouvá kupředu, díky čemuž se téměř neustále můžeme radovat z technologického pokroku. To nám přináší spoustu skvělých vychytávek počínaje chytrými telefony, přes wearables až po chytrou domácnost. Obrovské oblibě se také těší chytré zabezpečovací systémy, přičemž na jeden takový produkt spadající do této kategorie si dnes posvítíme. Řeč je konkrétně o MotionCam od renomované značky Ajax, která s sebou přináší řadu úžasných funkcí.

Co je Ajax MotionCam a co umí?

Tento produkt můžeme popsat poměrně stručně a jednoduše. Jedná se totiž o chytrý detektor pohybu, který při jakékoliv detekci během pouhých 9 sekund zašle sérii animovaných fotografií do našeho iPhonu. Nenechte se ale zmást. MotionCam totiž není bezpečnostní kamerou, nýbrž spíše fotoaparátem, což s sebou nese skvělé benefity. Nalijme si totiž čistého vína. V případě jakékoliv hrozby našich prostor jde především o čas, kdy se každá vteřina počítá. Zde narážíme na problém kamer. Než se záznam dostane do iPhonu, uběhne spoustu času, protože se jedná o soubor s větší velikostí.

Ajax MotionCam fb

Přesně proto MotionCam pouze vytváří úžasné série fotografií, díky čemuž nám dokáže snímky zaslat během zmiňovaných pár vteřin. Zároveň se ale o jakémkoliv pohybu dozvídáme okamžitě. Jakmile totiž senzor něco zachytí, ve zlomku sekundy nám zašle notifikaci informující o situaci. Z fotografií jde poté snadno a rychle určit, o jaké vniknutí se vlastně jedná – jde o ozbrojeného lupiče, nebo pouze babičku, která na tuto novou vychytávku naší domácnosti zapomněla?

Jak to celé funguje

Srdcem celého bezpečnostního systému společnosti Ajax je jejich Hub 2/Hub 2 Plus, který se stará o kompletní správu sesbíraných dat z ostatních produktů, včetně MotionCam. Rozhodně musíme vyzdvihnout dosah, ve kterém tento senzor operuje, protože zvládá spolehlivě fungovat až do vzdálenosti 1,7 km od zmiňovaného hubu. Veškeré ovládání a nastavování poté probíhá prostřednictvím příslušné aplikace, která je k dostání v App Storu i v Obchodě Play.

Samozřejmě ty největší hrozby v případě krádeží a dalších hrozí především v noci. Přesně proto inženýři z Ajaxu vsadili na infračervené přisvícení neboli IR backlight pro zajištění nočního vidění. Možná vás také mohlo napadnout, zdali nedojde k aktivaci při každém pohybu domácího mazlíčka. Systém naštěstí díky sofistikovaným algoritmům SmartDetect dokáže ignorovat zvěř s výškou pod 50 cm. Kdyby ale přeci jen došlo k aktivaci, okamžitě na iPhonu uvidíte, co alarm spustilo. Další obrovskou výhodou je výdrž baterie. Senzor totiž dokáže fungovat bez jediného problému na původní akumulátor až po dobu čtyř let, kdy se o něj nikterak nemusíme starat.

Důraz na soukromí

Progres na poli technologií a chytré domácnosti s sebou přináší nové obavy o soukromí. V případě bezpečnostního systému Ajax naštěstí nemusíme nikterak pochybovat o jeho důvěryhodnosti. Tyto produkty jsou totiž navrženy pro naši ochranu a ne naopak, tudíž záznamy se vytváří pouze v případě aktivace. A kdyby nás MotionCam přesto zachytil, tak veškeré snímky jsou automaticky šifrovány a putují pouze „do našich rukou,“ tedy konkrétně se nikde nenahrávají a výrobce k nim nemá přístup.

Ajax MotionCam zakoupíte zde

Dnes nejčtenější

.