Zavřít reklamu

Novinkou na letošním světovém šampionátu ve fotbale, který dnes startuje v Rusku, je vylepšený míč Telstar 18. Odkazuje na původní Telstar, se kterým se hrál šampionát v roce 1970, je však po mnoha stránkách vylepšený a jeho součástí je i NFC mikročip, který dokáže opravdu zajímavé věci.

Jedná se bezesporu o – po technické stránce – nejvybavenější míč v historii světového šampionátu. Telstar 18 pochází z dílny Adidas a NFC mikročip, umístěný uvnitř, umožňuje interakci prostřednictvím smartphonu. Míč si mohou zakoupit i běžní spotřebitelé, každý z vyrobených kousků umožní za pomoci speciálně vygenerovaného identifikačního kódu svému majiteli získat přístup k exkluzivnímu tématickému obsahu. Míče jsou personalizované a v závislosti na lokaci nabídnou svým majitelům zobrazení kontaktních dat nebo možnost zapojit se do zajímavých soutěží.

Míč lze spárovat s iPhony 7 a novějšími, ve kterých musí běžet iOS 11. Ke spárování stačí stáhnout aplikaci z App Storu, přes kterou lze NFC přečíst. Alespoň tak to stojí na portálu Soccer Bible. 

„Je to poprvé, co máme v míči NFC čip, schopný perfektní interakce se zákazníkem,“ stojí v prohlášení. „Když svůj telefon přiložíte k míči, odemknete tím jedinečný obsah, což je něco, co podle nás činí míč unikátním a ikonickým ve srovnání se staršími míči.“.

Podívejte se, jaké možnosti se vám otevřou po spárování míče s telefonem: 

https://www.youtube.com/watch?v=XD3XOlU4hCk

Telstar 18 je odkazem na klasický Telstar, první míč Adidas, používaný na šampionátu v Mexiku v roce 1970. Design míče byl navržený tak, aby ho mohli dobře sledovat i diváci u televizních obrazovek, čemuž napovídá i jméno „Telstar“ – televizní hvězda. První Telstar tak zároveň i položil základy pro vzhled budoucích fotbalových míčů. Míč je potištěn metalickými barvami a grafickým efektem strukturovaného povrchu a vyznačuje se všestrannou odolností, při jeho výrobě byl ale také kladen velký důraz na ekologickou nezávadnost. Nový Telstar 18 prošel rozsáhlým procesem testování, na němž se podílely reprezentační týmy i významné kluby z celého světa, jako například Manchester United, Juventus, Real Madrid nebo Ajax.

telstar

Dnes nejčtenější

.