Zavřít reklamu

Málokdy se setkáte s tím, že by vám současný vlastník iPhonu sdělil, že jeho příští smartphone bude s operačním systémem Android. Ono ostatně je k tomu hned několik důvodů. Kromě zvyku to také může být fakt, že daný uživatel má od Applu více zařízení. Tak či onak, loajalita uživatelů iPhonu stoupá a dosáhla historického maxima. Dle průzkumu společnosti SellCell 91,9 % současných vlastníků iPhonu plánuje, že jejich příští smartphone bude opět iPhone. Oproti roku 2019 znamená toto číslo nárůst o 1,4 %.

Na konkrétní důvody zůstat u iPhonu byli respondenti samozřejmě dotázáni. 65 % z nich uvedlo, že s iPhonem neměli nikdy žádný problém, 21 % chce u iPhonu zůstat kvůli ekosystému, 10 % považuje přechod z iOS na Android komplikovaný a zbytek by rádo u smartphonu s logem nakousnutého jablka zůstalo kvůli zvyku. Dotázáni na důvod odpovědi byli samozřejmě i ti, kteří chtějí přejít k Androidu. Nejčastější odpovědí byl displej, fotoaparát a výdrž baterie. Dále také design jiných zařízení a více funkcí. Tito uživatelé by přešli nejraději na Samsung a na Google Pixel.

Na loajalitu ke „své“ značce se ptali taktéž vlastníků smartphonů společnosti Samsung. Zde ale nejsou čísla tak veselá, jelikož jen 74 % dotázaných si jakožto další smartphone plánuje koupit právě ten od Samsungu. Ještě v roce 2019 bylo toto číslo ve výši 85,7 %. Většina z těch, kteří nadále Samsung nechtějí, by přešli na iPhone, a to kvůli lepší ochraně soukromí a lepšímu poměru cena/výkon. Respondenti byli také vyzváni, aby řekli, který smartphone je dle jejich názoru v současnosti nejlepší. Výsledek byl:

  1. Apple iPhone 12 – 17 %
  2. Apple iPhone 12 Pro Max – 12,7 %
  3. Samsung Galaxy S21 – 11,4 %
  4. Apple iPhone 12 Pro – 10,6 %
  5. Samsung Galaxy S21 Ultra – 10 %
  6. Samsung Galaxy S21 + – 9 %
  7. Google Pixel 5 – 8,1 %
  8. Apple iPhone 12 Mini – 6,3 %
  9. Ostatní – 5 %
  10. Samsung Galaxy Z Fold2 5G – 3,1 %

Vzorek respondentů se skládal z 5 tisíc lidí z USA. Po dvou tisících byli vlastníci iPhonu a Samsungu, zbytek ostatních značek, přičemž zastoupení bylo přibližně v souladu s tržním podílem jednotlivých společností v USA. Pořídíte si iPhone i „příště“?

Dnes nejčtenější

.