Zavřít reklamu

Doby, kdy sociálním sítím s přehledem kraloval výhradně Facebook, jsou pryč. Uživatelé se schází a realizují na Twitteru, Instagramu, nebo třeba na Clubhousu, který je v posledních týdnech velkým trendem. V dnešním článku vám představíme několik sociálních sítí, které u většiny lidí vyvolají spíše údiv, a připomeneme si i ty, které již zmizely v hlubinách internetu.

VampireFreaks

Sociální síť VampireFreaks již z webu před nějakou dobou zmizela, rozhodně se ale neztratila z paměti těch, kteří si na ní založili profil. Jak název napovídá, rozhodně se nejednalo o web, na kterém by si maminky vyměňovaly své postřehy z mateřské dovolené, nebo kde by se scházeli třeba příznivci leteckého modelářství. VampireFreaks bylo útočištěm pro všechny příznivce stylu goth, emo, a jejich všemožných odnoží. Uživatelé se zde scházeli ve skupinách, přezdívaných “Cults”, a významnou složkou byla také hudba, která většinu uživatelů spojovala. Na VampireFreaks jste mohli nalézt také stránky, věnované hudebníkům, seznámit se se svou spřízněnou duší, nebo si třeba domluvit sraz s podobně smýšlejícími jedinci. Z VampireFreaks dnes zbyl již jen online obchod s módou – posuďte sami, zda je to dobře, nebo špatně.

MySpace

Také na MySpace se jednu dobu scházela emo, goth nebo scene komunita, web ale rozhodně nebyl určen výhradně jim. Mezi lety 2005 – 2008 byl komunitní web MySpace největší sociální sítí na světě, a mohl se pochlubit stovkou milionů uživatelů měsíčně. Podobně jako v případě VampireFreaks hrála i na MySpace významnou roli hudba – uživatelé si na své profily mohli vkládat videa z YouTube nebo seznamy skladeb s možností automatického přehrávání. Uživatelé si mohli také své profilové stránky vyzdobit a vylepšit různými způsoby, přidávat si na ně tapety, vyplňovat kvízy nebo vytvářet seznamy nejlepších přátel.

Goth Passions

Pokud se vám stýská po VampireFreaks, můžete zkusit zamířit na web Goth Passions. Sdružují se zde oddaní příznivci stylu goth. Můžete zde najít přátele, potenciální fanoušky vaší případné hudební tvorby, spřízněnou duši, nebo třeba lásku na celý život. Web Goth Passions má lehce retro nádech, který vás vrátí do počátku milénia. V rozhodně zajímavě vypadajícím uživatelském rozhraní se zde můžete přidávat do skupin, diskutovat v diskuzních fórech, chatovat, nebo třeba sledovat videa – a pokud jste dost odvážní, můžete se druhým ukázat i na webkameře.

Hamsterster

Někteří z nás jsou možná zvyklí na to, že stránka, která má v názvu “Hamster” nabízí velice specifický obsah, určený výhradně dospělým. V případě sociální sítě Hamsterster jde ale kupodivu skutečně o hlodavce. Tato síť již bohužel není v provozu, sloužila nicméně ke sdružování majitelů a milovníků křečků, kteří se zde mohli pochlubit fotografiemi svých mazlíčků nebo se naopak pokochat snímky cizích křečků – podle screenshotů, které dodnes naleznete na internetu, budil Hamsterster spíše dojem, že jej využívají samotní hlodavci.

Netropolitan Club

Někteří lidé zkrátka milují pocit luxusu a exkluzivity – a přesně tento punc nesla dnes již zaniklá sociální síť s názvem Netropolitan Club. Tvůrcem Netropolitan Clubu je skladatel a umělec James Touchi-Peters. Síť měla skutečně jepičí život – byla v provozu pouze od září do listopadu roku 2014. Ztroskotala především na tom, že uživatelé museli za registraci uhradit poplatek ve výši 9 tisíc dolarů, přičemž roční členský poplatek stál další tři tisíce dolarů. Cílem Netropolitan Clubu mělo být sdružování bohatých lidí za účelem sdílení zkušeností, konverzace, a řešení “problémů prvního světa”, média ovšem tento projekt označila jen za další ze způsobů, jak z lidí dostat peníze.

Dnes nejčtenější

.