Zavřít reklamu

Společnost Apple byla po více než pěti letech indexem Brand Finance Global 500 jmenována jako nejhodnotnější značka na světě. Paradoxně to nemělo přímou souvislost s tím, že včera zveřejnila své hospodářské výsledky za první kvartál letošního roku, který byl  finančního hlediska velice úspěšný. Nové iPhony 12 si dle prvních informací vedou skvěle, velmi dobře se daří i Macům, Apple Watch i různým druhům AirPods. Tento index se totiž nezaměřuje striktně na finanční výsledky, ale na brand jako takový.

Apple už na této pozici figuroval už před pěti lety a nyní se na pozici nejhodnotnější značky znovu vrací. Z trůnu Apple sesadil společnost Amazon. Index Brand Finance Global 500 analyzuje hodnotu značek na základě jejich atraktivity pro inzerenty a další potenciální partnery. Ty nejlépe hodnocené subjekty v rámci žebříčku by tedy z marketingového hlediska měly být tím nejvýnosnějším brandem z hlediska marketingové a jiné propagační činnosti. Dle analýzy Apple za letošní prvenství vděčí zejména diverzifikaci svého produktového portfolia, díky kterému pokrývá daleko větší cílovou skupinu potenciálních zákazníků, které jako značka oslovuje. Finanční výsledky společnosti však také hrají svou roli.

Kromě Applu a Amazonu si velice dobře vedla také automobilka Tesla, která se zařadila mezi značky, jejichž hodnota a atraktivita narostla vůbec nejvíce. Naopak zásadním způsobem tratily subjekty působící v cestovním ruchu a osobní letecké dopravě – nepřekvapivě kvůli útlumu způsobeným globální pandemií Covidu-19.

Dnes nejčtenější

.