Zavřít reklamu

Apple včera mnohé překvapil pravděpodobně poslední novinkou letošního roku, kterou jsou bezdrátová sluchátka AirPods Max. Apple s tímto produktem cílí na Hi-Fi nadšence, a sluchátka jsou tak nabitá takřka všemi technologiemi, kterými Apple v oblasti audia disponuje. Tomu odpovídá také cena, která je poměrně dost vysoká. Vzhledem k výbavě a zaměření je pak poněkud překvapující, že Apple u této novinky vynechal svůj U1 čip, který úspěšně implementuje do ostatních produktů představených v poslední době.

Apple představil U1 čip v roce 2019, kdy jím vybavil tehdejší iPhony 11. Od té doby se objevil například v nových Apple Watch Series 6, v nových iPhonech 12 nebo HomePodu mini. U1 (neboli Ultra Wideband) je čipem, který umožňuje energeticky velice nenáročnou komunikaci mezi zařízeními, která tak o sobě mají navzájem přehled a dokáží rozpoznat svojí polohu v souvislosti s ostatními zařízeními vybavenými tímto čipem.

Apple tuto funkci u kompatibilních produktů používá pro zlepšení funkce AirDrop či pro potřeby odemykání zamčených zařízení. V blízké budoucnosti by měl být U1 čip využíván také pro potřeby rozšířené reality a funkce hledání jednotlivých zařízení. Je proto poněkud překvapující, že Apple tento čip do sluchátek s takto vysokou cenovkou nakonec neimplementoval.

 

Nová sluchátka AirPods Max obsahují rovnou dva H1 čipy, které Apple do sluchátek obvykle dává a které se starají o některé funkce spojené s hudební produkcí a dalšími chytrými vychytávkami. Kvůli absenci U1 čipu tak u nových sluchátek nebude možné používat například funkci Handoff, která se dá používat například u nového HomePodu mini a u bezdrátových sluchátek tohoto typu by dávala smysl.

Na Twitteru Apple insiderů kolují informace o tom, že Apple vydání nových AirPods Max poněkud uspíšil z toho důvodu, aby stihl vánoční prodeje. Díky urychlenému uvedení na trh se tak údajně nepodařilo zcela dokončit vývojový cyklus a některé prvky, se kterými se u těchto sluchátek počítalo, tak musely být vyškrtnuty. Možná se tedy dočkáme u další generace.

Dnes nejčtenější

.