Zavřít reklamu

Od představení nových Maců s procesory Apple Silicon M1 se nemluví téměř o ničem jiném než o tom, zda-li se v praxi potvrdí velice silné proklamace Tima Cooka a spol. o výkonu a především provozní efektivitě nových čipů. Informace z některých slidů, které nám byly v úterý v rámci keynote představeny, zněly totiž velmi, velmi optimisticky. S velkým očekáváním se tak čeká na první reálné benchmarky, které už jsou velice blízko.

V noci na dnešek se na webu objevily první prokázané výsledky z benchmarku Geekbench, o kterých jsme psali zde. Co se týče výsledků jako takových, pasivně chlazený procesor M1 v nich překonává daleko energeticky náročnější desktopové procesory z platformy Windows. Už velice dlouhou dobu se však vede debata o relevanci benchmarku Geekbench u běžných počítačů a přenosu promítání výsledků testů do reálného světa. Nyní se však zdá, že ke „skutečným“ testům máme velmi blízko, jelikož podporu pro Apple M1 ohlásili vývojáři populárního a poměrně respektovaného benchmarku Cinebench, kterým se měří výkon klasických desktopových/notebookových procesorů již léta.

Vývojáři ze společnosti Maxon vydali novou verzi svého benchmarku Cinebench R23, který dle jejich slov reflektuje poslední vývoj na poli počítačových procesorů. Kromě podpory pro nové čipy Apple Silicon M1 přináší i mírně upravené testovací prostředí což v praxi znamená, že výsledky z benchmatku R23 nemusí být nutně porovnatelné s výsledky aktuální verze R20. Nový benchmark je dostupný jak na platformě Windows, tak na macOS a dá se tedy očekávat, že jakmile se první MacBoooky Air/Pro či Macy mini dostanou do rukou recenzentům, v databázi výsledků se velice rychle objeví s napětím očekávané informace. Pokud mnohé z vás výsledky z Geekbenche navnadili, skóre dosažené v Cinebenchi R23 bude jakýmsi potvrzením nebo vyvrácením skutečného výkonu, v porovnání s běžnými x86 procesory.

Dnes nejčtenější

.