Zavřít reklamu

Rozlučte se s Intelem. Tak přesně taková hesla budeme velmi pravděpodobně již brzy vídat na marketingových materiálech Applu připraveným k novým Macům s procesory Apple Silicon. První vlaštovky by si totiž měly svou premiéru odbýt již zhruba za měsíc – tedy v listopadu. Příliš mnoho detailů o nich sice zatím neznáme, díky leakerovi Komiyovi však už máme jasno alespoň v tom, kolik jader by měly letošní Macy s ARM procesory dostat.

Letošní podzim by měl přinést konkrétně dva Macy s procesory Apple Silicon – konkrétně 12” MacBook a 13” MacBook Pro či Air. První jmenovaný dostane podle zdrojů leakera procesor Apple Silicon s osmi jádry, který by mohl být velmi podobný čipsetu A14 Bionic z iPhonů 12 a iPadu Air 4, druhý pak procesor se 12 jádry, který by měl být logicky i výkonnější. V roce 2021 se pak má svět dočkat příchodu dalších verzí Apple Silicon s více jádry, přičemž první z nich by měla být verze se šestnácti jádry, která bude velmi pravděpodobně určena pro vyšší konfigurace 13” laptopů, potažmo pro 16” MacBook či desktopové stanice. 

Na letošní WWDC se Apple chlubil tím, že na vlastní procesorová řešení by rád přešel do dvou let – tedy pravděpodobně do konce roku 2022. Jelikož má však v současnosti v nabídce celou řadu procesorových konfigurací, které se od sebe liší výkonem, se zahájením přechodu od Intelu na vlastní řešení by rozhodně neměl otálet. Jak bude tato novinka přijata je nicméně v současnosti velmi těžké odhadnout, jelikož bude záležet na celé řadě faktorů v čele se spolehlivostí procesorů, ale také schopností vývojářů přizpůsobit jim své aplikace a v ideálním případě z nich pomocí Siliconu od Applu vytěžit naprosté maximum. To vše však ukáže až čas. 

Dnes nejčtenější

.